ГоловнаЕкономікаДержава

Підписано контракт на будівництво "Південного потоку" в Сербії

Росія просуває свій газопровід, незважаючи на протести Брюсселя

Підписано контракт на будівництво "Південного потоку" в Сербії
Фото: gazprom.ru

Сербія, країна-кандидат в Євросоюз, підписала контракт на будівництво газопроводу "Південний потік", неузгодженого з європейським законодавством.

Як повідомляє РБК з посиланням на "Сербіягаз" (один із партнерів "Газпрому" з "Південного потоку"), угоду підписали голова "Сербіягазу" Душан Баятович, гендиректор "Центрогазу" ("донька" "Газпрому") Станіслав Анікеєв і заступник начальника департаменту управління проектами "Газпрому" Олександр Сиромятін.

Контракт укладено між South Stream Serbia AG і "Центрогазом", який виконуватиме роботи. South Stream Serbia AG де-факто теж є "донькою" "Газпрому", його частка у спільній компанії складає 51%, частка "Сербіягазу" - 49%.

Очікується, що на сербській ділянці газопроводу паливо піде до кінця 2016 року. Довжина магістрального ділянки газопроводу становить 422 км. Крім того, передбачаються два відведення - до Хорватії і Республіки Сербської (на території Боснії і Герцеговини) - довжиною 158 км.

Нагадаємо, Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що країнам Європейського Союзу, які підтримають газопровід "Південний потік" таким, який він є сьогодні, доведеться відповідати за своє рішення.

Претензії Євросоюзу до цього проекту полягають у його невідповідності Третьому енергопакету. У ньому сказано, що власниками розташованих в Євросоюзі трубопроводів не можуть бути компанії з видобутку газу. Вони мають продавати свої активи або передавати управління трубопроводами. Також жоден постачальник не може використовувати більш ніж 50% трубопровідних потужностей, інше має виставлятися на аукціон (у зв'язку з цим "Північний потік", наприклад, працює на половину потужності).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram