ГоловнаЕкономікаДержава

Україна розкрила дані про експорт озброєнь

За кордон продано 557 одиниць бронетехніки, артилерійських і ракетних установок

Україна розкрила дані про експорт озброєнь
Фото: Макс Левин

Державна служба експортного контролю України оприлюднила дані про постачання звичайних видів озброєнь і військової техніки за кордон 2013 року.

Інформацію оприлюднено на офіційному сайті служби, вона призначена для передачі в Реєстр звичайних озброєнь ООН.

Згідно з оприлюдненими даними, минулого року Україна експортувала 111 200 одиниць різної стрілецької зброї та 557 одиниць бронетехніки, артилерійських і ракетних установок.

За підсумками 2013-го українські підприємства передали Судану й Ефіопії 20 і 29 основних бойових танків Т-72 відповідно.

Таїланду передали 42 бронетранспортери БТР-3Е1/М2/РК/БР, а Іраку - 34 БРТ-4/К. Крім того, бронетехніку постачали в Азербайджан (11), Польщу (1 дослідний зразок) і Нігерію (4). У Нігер і Чад відправили два і чотири штурмовики Су-25, а Росії - один вертоліт Мі-8Т. Судану також передали десять гаубиць 2С1 "Гвоздика" і Д-30 і 20 бойових машин піхоти БМП-1.

Китай торік отримав малий десантний корабель на повітряній подушці проекту 958 "Бізон". Індії передали 360 одиниць пускових ракетних установок і ракет до них, а Казахстану - 18 одиниць таких систем. Їх тип не уточнено.

Найбільшими одержувачами української стрілецької зброї за підсумками 2013 року стали США. У цю країни було поставлено чотири тисячі пістолетів і 30 тисяч гвинтівок і карабінів. Крім того, 19,7 тис. різних типів стрілецької зброї відправлено до Канади. 17,1 тис. гвинтівок, карабінів, автоматів, пістолетів-кулеметів і пістолетів з України отримала Чехія. Стрілецьку зброю також постачали в Ефіопію, Німеччину, Великобританію, Австрію, Туреччину, Таджикистан, Перу, Чад, Італію та Молдову.

Нагадаємо, за даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), за підсумками 2013 року Україна зайняла десяте місце в списку найбільших експортерів озброєнь і військової техніки. Військовий експорт країни склав 589 млн доларів. Перше місце в цьому рейтингу зайняла Росія з 8,3 мільярда доларів, друге - США з 6,2 мільярда, а третє - Китай з 1,8 мільярда доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram