ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк закликав готуватися до практично повного припинення торгівлі з Росією

Прем'єр анонсував втрату $5 млрд експортного виторгу

Яценюк закликав готуватися до практично повного припинення торгівлі з Росією
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що Україні потрібно готуватися до практично повного припинення торгівлі з Росією. Про це він заявив на нараді з питань диверсифікації ринків збуту і джерел поставок промислової продукції.

"Мій прогноз такий: нам необхідно готуватися до того, що у нас буде практично повне обмеження торгівлі з Росією в двосторонньому форматі", - цитує прем'єра "Інтерфакс-Україна". Він підкреслив, що це загрожує Україні втратою $5 млрд експортної виручки.

"Я усвідомлюю всі економічні наслідки. І ви усвідомлюєте їх. Але я точно так само усвідомлюю, що Росія - це не єдиний ринок у світі, на який повинна поставлятися українська продукція. Тому уряд повинен зробити все для того, щоб в короткостроковій перспективі ми диверсифікували ринки збуту", - сказав він.

Прем'єр підкреслив, що вже зараз багато компаній самостійно вийшли на інші ринки збуту і тим самим знаходять можливість продавати свою продукцію.

"А то виходить так: ми у фактичному стані війни і говоримо - купіть, будь ласка, у нас на мільйон доларів нашої продукції. Воно якось не стикується в моїй голові, і я не знаю, можливо, для когось це нормально, але для мене це не нормально. Газ перекрили, ціну поставили в $500, при цьому усвідомлюючи, що кожен з вас страждає, включаючи всю країну. Торгове ембарго введено на всю продукцію, на яку можна і не можна було ввести. Залишили тільки те, без чого вони обійтися не можуть", - зазначив Яценюк.

Нагадаємо, Росія - головний торговий партнер України. 2013 року товарообіг України і Росії становив $38,2 млрд. Для порівняння, товарообіг з Китаєм - всього $10,6 млрд, з Німеччиною - $8,4 млрд.

Росія є головним покупцем українських товарів (2013 року - $15,1 млрд).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram