ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін зобов'язався перед МВФ обмежити зростання зарплат і скоротити бюджетників

Бойові дії на сході вимагають жорсткіших заходів у економіці

Кабмін зобов'язався перед МВФ обмежити зростання зарплат і скоротити бюджетників
Фото: abc.net.au

Щоб отримати новий транш кредиту Міжнародного валютного фонду, Кабмін зобов'язався обмежити зростання зарплат і пенсій у 2015 році і скоротити кількість бюджетників, повідомляє прес-служба МВФ.

Фонд зазначає, що для остаточного завершення першого перегляду кредитної програми уряд України взяв на себе зобов'язання реалізувати низку заходів в економічній політиці. Ці домовленості має затвердити керівництво МВФ, після чого ухвалять рішення про завершення перегляду програми і виділення 914,67 млн СПЗ (близько $1,4 млрд).

Фонд уточнює, що програма реформ, узгоджена з МВФ, просувається загалом непогано. Однак бойові дії на сході змушують вдатися до суворих заходів економії.

Зокрема, Кабмін має провести секвестр бюджету, обмежити зростання зарплат і пенсій в 2015 році тільки індексацією на рівень інфляції та продовжити скорочення працівників у держсекторі. Крім того, він зобов'язався активізувати стягнення платежів з боржників в енергетичному секторі, у тому числі через арешт активів, а також реструктурувати "Нафтогаз" для підвищення його прозорості.

МВФ повідомляє, що золотовалютні резерви України можуть скоротитися сильніше, ніж раніше очікувалося. Крім того, НБУ зобов'язався не утримувати курс гривні силою на одному місці, як це робилося раніше. Також мають укріпити Фонд гарантування вкладів і провести підготовку до переходу на інфляційне таргетування.

Крім того, України потребує заходів для посилення управління та покращення умов підприємницької діяльності.

"З урахуванням цих компенсувальних заходів програма може забезпечити виконання основних завдань з відновлення внутрішньої і зовнішньої макроекономічної рівноваги, формування потужного і сталого економічного зростання і посилення економічного управління і прозорості", - вважають в МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram