ГоловнаЕкономікаДержава

Україна хоче не допустити "Газпром" до контролю над ГТС

Українська сторона залишає за собою право розірвати договір концесії та оренди

Україна хоче не допустити "Газпром" до контролю над ГТС
Фото: zn.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" хоче закріпити за державою право розірвання договору на управління газотранспортною системою іноземним інвестором, у разі якщо "Газпром" отримає над ним контроль у майбутньому.

Про це на прес-конференції в Києві заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, пише УНІАН.

"Ми плануємо, що в самому договорі буде передбачено пункт, який є відносно стандартним для більшості подібних угод: якщо відбувається зміна кінцевого власника (теоретично яку завгодно компанію у світі може купити "Газпром"), то українська сторона матиме право, якщо такий власник для неї є неприйнятним, розірвати договір концесії, оренди або який завгодно інший договір", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, на початку червня Кабінет міністрів прийняв рішення про реорганізацію "Нафтогазу України" і створення на його базі двох компаній - з транзиту і зі зберігання газу. Пропонується, що "Нафтогаз" буде займатися виключно реалізацією природного газу, а також створюються ПАТ "Українська газотранспортна система", яке відповідно до європейського законодавства займатиметься виключно транспортуванням природного газу, та ПАТ "Українські газові сховища", яке займатиметься зберіганням природного газу .

Контроль над цими компаніями залишається за державою. Законопроект про модернізацію ГТС було розроблено в найкоротші терміни за дорученням прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка і схвалено на засіданні уряду 18 червня.

Після цього Верховна Рада прийняла його в першому читанні. Згідно з документом, на базі української ГТС пропонується створити компанію-оператора, 49% акцій якої належатиме компаніям з ЄС і США, а контрольний пакет залишиться у держави.

Раніше Коболєв заявив, що вартість української ГТС оцінюється в 25-35 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram