ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ ввів надзвичайний режим для банків на Донбасі і в Криму

Таке рішення має забезпечити фінансування потреб держави і життєдіяльності населення

НБУ ввів надзвичайний режим для банків на Донбасі і в Криму
Фото: Макс Левин

Національний банк ввів надзвичайний режим роботи банківської системи в Луганській та Донецькій областях, а також у Криму.

Про це повідомили в прес-службі НБУ.

"Починаючи з 24 липня 2014 року, Національним банком України введено надзвичайний режим роботи банківської системи в Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим", - йдеться на сайті Нацбанку.

У повідомленні наголошується, що таке рішення викликане ситуацією, яка робить неможливою роботу банківської системи у звичайному порядку, і має на меті забезпечити фінансування потреб держави і життєдіяльності населення. Особливості організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі визначені постановою Правління НБУ №435 від 22 липня.

Згідно з ним, правління наділяється правом прийняття рішень про призупинення, заборону діяльності банків або здійснення окремих операцій.

"Зазвичай діяльність банків чітко регламентована, проведення банківських операцій передбачає дотримання великої кількості процедур, однак в умовах, пов'язаних із виникненням ситуацій, що вимагають швидкого реагування та прийняття відповідних рішень, наприклад в умовах загрози життю та здоров'ю працівників, банкам України та Національному банку України Інструкцією надана можливість за окремими напрямами діяти за спрощеною процедурою", - пояснює прес-служба НБУ.

Разом з цим зростає рівень відповідальності за прийняття рішень і визначення механізмів контролю за їх прийняттям.

Надзвичайний режим роботи банківської системи може бути введено на окремих територіях, а також на певний термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram