ГоловнаЕкономікаДержава

Рада відправила законопроект про ГТС на повторне друге читання

Депутати знову розглянуть питання, через яке подав у відставку Яценюк

Рада відправила законопроект про ГТС на повторне друге читання
Фото: Макс Левин

Верховна Рада відправила законопроект про газотранспортну систему, після провалу якого минулого тижня подав у відставку Арсеній Яценюк, на повторне друге читання.

Про це повідомив нардеп від фракції "Свободи" Юрій Сиротюк.

Законопроект №4116а, про який йдеться, передбачає, що магістральні газопроводи та підземні сховища України дозволено здавати в оренду, але без права їх відчуження.

Відповідно до законопроекту, передача ГТС в оренду може здійснюватися виключно з метою виконання зобов'язань,  узятих Україною відповідно до закону "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства" і з урахуванням принципів дотримання економічної безпеки держави.

При цьому функції оператора ГТС або ПСГ можуть закріпити за підприємством, засновником і власником не менш ніж 51% корпоративних прав якого може виступити виключно держава, державне підприємство, а інші корпоративні права якого належать юрособам, які є і контролюються резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу.

Так Рада має намір реформувати систему управління ГТС згідно з вимогами європейського законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram