ГоловнаЕкономікаДержава

Армія ігнорує розробки безпілотників, - вчений

Україна розробила до 30 дронів, але військові їх використовувати не можуть

Армія ігнорує розробки безпілотників, - вчений
Фото: ukrspecexport.com

Директор Науково-технічного центру новітніх технологій НАНУ Сергій Бабак заявив, що армія ігнорує розробки безпілотників українських вчених.

"В Україні вже є десь 20-30 варіантів безпілотників. Їх розробками зараз займаються майже всі авіаційні інститути та авіазаводи. Є на бензиновому двигуні, які важать від 10 кг. Літають вони на 100-200 км. Є такі, як у нас - на електричному двигуні, вагою трохи більше 2 кг і можливістю польоту на 10-30 км. Але військові наші розробки ігнорують. Відмовок декілька - за законодавством безпілотники не можна використовувати, армія може закуповувати тільки товар, а цей товар несертифікований. Вкладати гроші у розробку не можуть, оскільки гроші на ці цілі бюджетом не передбачені і, як завжди, результат потрібен на вчора, а не через кілька місяців", - йдеться у його статті, опублікованій виданням Hubs.

За його словами, в українській армії як немає самих безпілотників, так і засобів по боротьбі з безпілотними літальними апаратами супротивника.

"Кілька років тому Міністерство оборони України купило два ізраїльські безпілотники. Кожен з них коштував $1,3 млн. Під час навчань один розбили, другий припадає пилом. У зону АТО його не посилають, бо немає кому керувати", - заявив Бабак.

Нагадаємо, на початку липня президент Петро Порошенко пообіцяв переглянути оборонне замовлення, передбачивши в ньому закупівлю безпілотників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram