ГоловнаЕкономікаДержава

41,8% киян залишаються без гарячої води через економію газу

"Київенерго" використовує газ лише для підтримки технологічного мінімуму

41,8% киян залишаються без гарячої води через економію газу
Фото: obozrevatel.com

Станом на 6 ранку понеділка 11 серпня в Києві без гарячого водопостачання залишаються 8702 будинків або 55,69% загальної кількості клієнтів ПАТ "Київенерго", йдеться на сайті компанії, що входить в бізнес-імперію Ріната Ахметова. Враховуючи, що компанія забезпечує гарячою водою і теплом близько 75% жителів столиці, можна зробити висновок, що без гарячої води залишаються близько 41,8% киян.

Основною причиною відключення гарячої води залишається економія газу на зиму. З цієї причини гарячої води позбавлено 7794 будинки або 89,57% від загальної кількості відключених споживачів. Решта киян залишилися без гарячої води через гідравлічні випробування, реконструкції, планові роботи і пошкодження мереж.

У липні "Київенерго" обмежила виробництво гарячої води і використовує газ лише для підтримки технологічного мінімуму. "Компанія виконує рішення уряду, зокрема, окреме доручення Міненергетики та вугільної промисловості про необхідність економії природного газу для проходження опалювального сезону", - йдеться на сайті компанії.

Наразі всі теплоджерела компанії - ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, а також 4 станції теплопостачання і 183 малі котельні - відключено від газу. У результаті тільки в липні вдалося заощадити 12 млн кубометрів газу. Одночасно компанія намагається знизити тепловтрати - встановлює енергоефективне обладнання, міняє мережі.

"Обмеживши споживання газу влітку, Київ може використовувати зекономлений газ для стабілізації проходження опалювального сезону. Якщо до цього додати утеплення квартир, підвищення культури енергоспоживання, енергоефективні та модернізаційні заходи, - це може полегшити завдання з наданням киянам послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання цієї зими", - пояснює гендиректор "Київенерго" Олександр Фоменко.

Як повідомили LB.ua в прес-службі "Кіевєнерго", Міненерго у своєму прогнозі знизило ліміт на газ для підприємств теплокомуненерго на зиму на 30%. Ось ці відсутні відсотки зараз компанія і прагне компенсувати, відключаючи киян від гарячої води влітку.

Однак кияни не хочуть мерзнути і масово встановлюють бойлери. Попит на них зріс у 10 разів, за даними торгової мережі Comfy. Ще одна причина перейти на електронагрівачі - нові тарифи на гаряче водопостачання, на 70% вищі, ніж попередні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram