ГоловнаЕкономікаДержава

Київ відвідала китайська делегація, щоб обговорити питання "зеленого" тарифу

Китайці покладають надії на уряд Яценюка

Київ відвідала китайська делегація, щоб обговорити питання "зеленого" тарифу
Фото: bau.ua

Представники провідної китайської національної групи корпорацій будівельних матеріалів CNBM на чолі з головою правління Джейсоном Джангом відвідали Київ, щоб обговорити плани уряду знизити "зелений" тариф майже вдвічі.

У компанії надзвичайно стурбовані такою ініціативою, оскільки їм обіцяли в Україні захист інвестицій і незмінний тариф для вже побудованих станцій, йдеться в сюжеті "24 каналу".

"Ми - державна компанія, яка є найбільшим гравцем на ринку сонячної енергетики України із загальним обсягом вкладених коштів майже 1 млрд дол. США. Як державна компанія ми повинні відповідати за перспективи і надійність інвестицій перед нашим урядом. Якщо "зелений" тариф для побудованих об'єктів знизять - це поставить під загрозу вже виконані інвестиції. Я думаю, що після такого китайські підприємства не будуть інвестувати в Україну", - заявив Джейсон Джанг.

Окрім того, занепокоєння висловили і в НКРЕ: раніше китайська корпорація була задоволена роботою в Україні, планувала нові проекти. Деякі реалізовувала спільно з Ощадбанком.

"Я розраховую на український уряд, який очолює пан Яценюк. Вважаю, що він повинен ухвалити розумне рішення для захисту інтересів і інвесторів, і подальших інтересів своєї країни. Зараз до України прикута увага всього світу. Тому країна може дати хороший приклад, який привабить інвесторів", - наголосив пан Джанг.

Раніше СЕО провідних китайських держкомпаній CNBM (Китайська національна група корпорацій будівельних матеріалів) і SINOSURE (Китайська корпорація експортно-кредитного страхування) вже зустрічалися з представниками українського уряду. Сторони обговорили, зокрема, проблемні питання реалізації в Україні китайських проектів у сфері сонячної енергетики. "Ініційоване урядом України зниження "зеленого" тарифу і можливе через це банкрутство галузі геліоенергетики вкрай негативно позначиться на стратегічному партнерстві України з Китайською Народною Республікою", - наголосили представники компаній КНР.

Нагадаємо, проектом нормативного акта НКРЕ передбачено внести зміни до Порядку встановлення, перегляду та припинення дії "зеленого" тарифу для суб'єктів господарської діяльності. Зокрема, запропоновано знизити піковий коефіцієнт розрахунку "зеленого" тарифу, зафіксованого на 1 січня 2009 року, з 1,8 до 1,01, що спричинить зниження тарифу практично вдвічі.

При цьому НКРЕ посилається на розпорядження Кабміну "Про вдосконалення системи розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії" №589-р, яке має виключно рекомендаційний характер. Для довідки: Китайська національна група корпорацій будівельних матеріалів створена 1984 року і є однією з найбільших державних корпорацій Китаю.

Займає 267 місце в топ-500 компаній світу і є найбільшим у світі виробником цементу, скловолокна та гіпсокартону, а також є другою у світі з виробництва лопатей для вітрових турбін. Окрім того, компанія має завод з виробництва модулів для сонячних станцій. Компанія є найбільшим інвестором в сонячну енергетику України, вклавши у власні проекти близько 1 млрд дол. Загальна їхня потужність становить приблизно 1000 МВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram