ГоловнаЕкономікаДержава

Переселенці просять Порошенка ветувати закон про ВЕЗ в Криму

Законопроект фактично визнає Крим іноземною територією

Переселенці просять Порошенка ветувати закон про ВЕЗ в Криму

Кримські переселенці просять президента Петра Порошенка ветувати Закон "Про податковий і митний контроль у вільній економічній зоні (ВЕЗ) Криму і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", ухвалений 14 серпня Верховною Радою (посилання на картку законопроекту на сайті парламенту).

З такою заявою до президента від імені переселенців звернулися Ольга Скрипник та Андрій Клименко на прес-конференції в Укрінформі. Андрій Клименко - головний редактор сайту BlackSeaNews, голова наглядових рад фонду "Майдан закордонних справ" та організації "Кримський експертний центр", заслужений економіст Кримської автономії. Ольга Скрипник - правозахисниця, юристка, голова громадської організаці "Альменда", заступник голови Кримської польової місії з прав людини.

Згідно з ухваленим законом, іноземні та українські компанії, які мають бізнес на півострові, звільняються практично від усіх податків і зборів, а на кордоні Криму з материком з'являється митний контроль. Крім цього, господарські суб'єкти, які мають бізнес в Криму, не роблять відрахувань до бюджету України, крім податків, які стосуються фізосіб і виплат в соціальні фонди.

Також в ухваленому документі сказано, що на адміністративному кордоні Криму встановлять митний контроль. Згідно зі статтею 12 законопроекту, на пунктах в'їзду-виїзду у ВЕЗ створять підрозділи органів доходів і зборів. А товари, які надходять з Криму на материк, розцінюватимуть як експорт, вони проходитимуть санітарно-епідеміологічний, ветеринарний та екологічний контроль.

Андрій Клименко вважає, що закон про ВЕЗ в Криму порушує права громадян України, які залишаються на півострові, але допомагають українським бізнесменам з активами в Криму уникати податкового навантаження. Він нагадав, що в автономії і в Севастополі досі залишаються активи Дмитра Фірташа, Ріната Ахметова, Петра Порошенка, Юрія Косюка, Олега Бахматюка, Давида Жванії, Володимира Костельмана, Ігоря Баленка та інших відомих політиків і бізнесменів. Крім того, там знаходяться активи колишнього президента України Віктора Януковича і його близьких. Закон про ВЕЗ в Криму звільняє всіх цих бізнесменів від сплати податків до українського бюджету.

"Там йдеться про експорт та імпорт на континентальну територію України, на окуповану територію. Оскільки ми вводимо поняття експорт та імпорт, де з'являється митний пост, прикордонний пост, санітарний контроль - це означає, що автори законопроекту визнають анексію Криму", - вважає Андрій Клименко.

Автором законопроекту є депутат від партії "Батьківщина" Сергій Терьохін.

"Ст. 5 законопроекту каже, що всі особи, які мають кримську реєстрацію, автоматично стають нерезидентами (точно так само автоматично РФ оголосила всіх кримчан росіянами). Фактично громадяни України стають не громадянами. Наше законодавство допускає, що нерезиденти можуть бути громадянами України, якщо люди проживають за кордоном. Таким чином закон фактично викреслює кримчан з громадян України", - вважає Ольга Скрипник.

Також вона звертає увагу на 12 статтю, яка фактично легітимізує окупаційні органи влади в Криму.

"Люди, що живуть у Криму, підтверджуватимуть, що вони не є громадянами країни-окупанта. Єдиними документами, які це можуть підтвердити, є довідки ФМС Росії. Однак ці довідки видавалися органами в Криму, які згідно з законом про тимчасово окуповані території є нелегітимними. Якщо Україна визнаватиме ці довідки, то, значить, визнаватиме і легітимність держорганів, які зараз керують Кримом", - укладає Скрипник.

Повне відео прес-конференції дивіться нижче:

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram