ГоловнаЕкономікаДержава

ГПУ вважає СЄПЕК злочинним угрупованням

За даними відомства, компанію створювали кілька десятків осіб

ГПУ вважає СЄПЕК злочинним угрупованням

Генпрокуратура проводить розслідування за фактом створення злочинної організації СЄПЕК, метою якої було заволодіння майном державних підприємств.

Про це йдеться на сайті відомства.

За даними ГПУ, члени цієї злочинної організації протягом 2010-2014 років скоїли низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки "з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема ПАТ НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Укргазвидобування", а також Національного банку України, інших державних банківських установ".

"Встановлено, що група у складі кількох десятків осіб з метою створення злочинної організації утворила групу компаній "СЄТЕК", до складу якої входили суб'єкти підприємницької діяльності, фіктивні підприємства, а також нелегальний адміністративний апарат у складі ряду департаментів органів центральної виконавчої влади, які контролювали вчинення злочинів", - сказано у повідомленні.

Також встановлено, що злочинна організація з 2009 року по лютий 2014 року реалізувала на спеціалізованих аукціонах скраплений газ, призначений для потреб населення. Газ продавали підконтрольним підприємствам за заниженими цінами, різниця такої ціни порівняно з ринковою вартістю становила близько 1 млрд грн. Завдані державі збитки від діяльності злочинної організації становлять понад 3 млрд грн.

"У лютому цього року переважна більшість членів зазначеної злочинної організації виїхали за межі України, де вони переховуються від органів слідства", - зазначає ГПУ.

Зараз слідство заарештувало активи СЄТЕК на суму понад 2 млрд грн. Вживаються заходи зі встановлення інших активів угруповання, які перебувають за кордоном.

На сьогодні слідством чотирьом членам угруповання винесено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 255 (участь у злочинній організації), ст. 205 (фіктивне підприємництво), ст. ст. 191 і 364 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Всі особи, яким винесено повідомлення про підозру, зараз перебувають у міжнародному розшуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram