ГоловнаЕкономікаДержава

Fitch знизило суверенний рейтинг України до "CCC"

За прогнозами агентства, ВВП України в 2014 році скоротиться мінімум на 6,5%

Fitch знизило суверенний рейтинг України до "CCC"
Фото: sostav.ru

Рейтингове агентство Fitch знизило суверенний рейтинг України у національній валюті з "B-" до "CCC".

Про це йдеться у прес-релізі агентства, передає РБК-Україна.

Агентство при цьому підтвердило рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті на рівні "CCC". Рейтинг пріоритетних незабезпечених облігацій у національній валюті України знижено з "B-" до "CCC", а в іноземній валюті залишився на рівні "CCC".

"Новий український уряд підписав угоди з МВФ і приступив до реалізації широкої програми економічних реформ. За даними опитувань, нові (парламентські) вибори у жовтні можуть привести до сильної парламентської підтримки цієї програми. Однак, економічні та політичні ризики можуть зірвати її втілення", - йдеться у заяві.

Серед таких ризиків - нестабільність на сході України і конфлікт з Росією. "Незважаючи на те, що уряд (України) відбив захоплені території у повстанців, конфлікт може далі посилюватися. Це, у свою чергу, затримає відновлення та економічне відродження промисловості та інших активів", - зазначено у заяві агентства.

За його прогнозами, реальний ВВП України скоротиться в 2014 році мінімум на 6,5% і загрожує нульовим ростом у 2015 і 2016 роках. У першій половині 2014 року на 24% скоротився експорт української продукції в Росію, а скорочення постачання російського газу через платіжні спори призведе до значної нестачі енергії, уточнює Fitch.

Погіршилася і платоспроможність українського уряду. За підрахунками агентства, консолідований бюджетний дефіцит досягне в 2014 році 10% ВВП. Також Fitch звернуло увагу на різке знецінення гривні - щодо долара з кінця 2013 року вона впала більш ніж на 37%. У свою чергу, впала також якість активів банківської системи. "Уряд України заклав у бюджет 30 млрд гривень для підтримки державних і приватних банків та фонду гарантування вкладів. Однак Fitch вважає, що ймовірні потреби у докапіталізації можуть бути вищими", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, Fitch ще у лютому 2014 року знизило кредитний рейтинг України до переддефолтного - з "B-" до "CCC". Причиною для цього тоді стала політична нестабільність у країні.

Зазначимо також, рейтингове агентство Standard & Poor's прогнозує, що економіка України в 2014 році впаде на 7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram