ГоловнаЕкономікаДержава

Китай стурбований можливою загрозою китайським інвестиціям в Україні

CNBM звернулася з листами до Президента України Петра Порошенка та прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка

Китай стурбований можливою загрозою китайським інвестиціям в Україні
Фото: dtek.com

Міністерство комерції Китаю підтримує стурбованість Китайської національної групи корпорацій будівельних матеріалів (CNBM), найбільшого інвестора в українську сонячну енергетику, у зв'язку з ініціативами уряду України знизити розмір "зелених" тарифів для вже діючих сонячних електростанцій, про що інформує Міністерство комерції КНР на своїй офіційній сторінці.

З метою захисту своїх інвестицій CNBM звернулася з листами до Президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, а також інших високих посадовців, інформує Міністерство комерції КНР на своїй офіційній сторінці.

У листі-зверненні CNBM наполягає на необхідності забезпечити гарантії захисту вже вкладених інвестицій. У разі зниження "зеленого" тарифу, який був гарантований Законом України "Про електроенергетику", під загрозою опиняться українські активи CNBM потужністю 1000 МВт і вартістю близько 1 млрд дол. США, а також повернення фінансування, залученого в Україну за участю фінансових і страхових установ КНР.

У CNBM також нагадують, що є найбільшою державною компанією і відповідають перед урядом КНР за перспективи своїх інвестицій. "Ініційоване урядом України зниження "зеленого" тарифу для вже побудованих сонячних електростанцій негативно позначиться на партнерстві України з Китайською Народною Республікою. Це буде тривожним сигналом для всіх іноземних інвесторів і негативно вплине на двосторонні відносини в інших галузях економіки", - йдеться, зокрема, в листі.

Нагадаємо, що 9 липня в Києві відбулася зустріч представників уряду України з представниками КНР, в тому числі CNBM, у рамках роботи над торгово-економічними відносинами Комісії зі співробітництва між урядами України та КНР. За підсумками зустрічі в Протоколі було зафіксовано стратегічне значення розвитку геліоенергетики і необхідність забезпечення стабільності законодавства і правового регулювання для подальшого поліпшення інвестиційного клімату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram