ГоловнаЕкономікаДержава

Україна витратить до $700 млн на вугілля через дефіцит

Брак палива може призвести до енергетичної кризи

Україна витратить до $700 млн на вугілля через дефіцит
Фото: Макс Левин

Україна до кінця року може витратити від $450 до $700 мільйонів на закупівлю вугілля за кордоном через дефіцит цього палива внаслідок військових дій на сході країни. Про це повідомляє Reuters з посиланням на аналітичний центр Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Потребу в імпорті оцінюють близько 5-7 мільйонів тонн енергетичного вугілля за вересень-грудень 2014 року за умови припинення постачання палива з Донбасу, де триває війна. Виходячи з поточних експортних цін на енергетичне вугілля та вартість фрахту, витрати на придбання енергетичного вугілля аналітики відомства оцінюють у $450-$700 мільйонів.

У червні 2014 року Україна повністю позбулася російського газу, а тепер і запасів вугілля. За словами керівника Незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, дефіцит палива може призвести до руйнування всієї енергетичної системи країни.

Уряд України в серпні ввів надзвичайний стан в енергетиці, обмежив експорт вугілля і почав імпорт - домовився про постачання палива з Південної Африки. Очікують постачання імпортного вугілля дефіцитних марок (антрациту і пісного) з Австралії і В'єтнаму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram