ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр фінансів пропонує використовувати методи Клименка для реформ в Україні, - експерт

Міністр фінансів пропонує використовувати методи Клименка для реформ в Україні, - експерт
Фото: revisor.od.ua

Міністр фінансів України Олександр Шлапак виступає за введення загального декларування доходів, яке передбачає разову процедуру безкоштовної податкової амністії. Але після цього передбачається запровадити загальне декларування доходів фізосіб і надати право фіскальним органам нараховувати податки непрямим методом. Ця ідея слово в слово повторює ідею колишнього голови податкової адміністрації часів Януковича - Олександра Клименка, - зазначає економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі на сайті Gazeta.ua.

В уряді вважають, що заходи дозволять збільшити надходження до бюджету і дадуть поштовх розвитку бізнесу.

Експерт нагадує, що ще на початку 2013 року Олександр Клименку запропонував абсолютно аналогічну реформу системи оподаткування доходів фізосіб, яку тепер повторив Олександр Шлапак. Різниця тільки в тому, що тоді це була реформа від «злочинної влади», а тепер це виявляється реформа в дусі євроінтеграції України.

"Досить таки дивні метаморфози показує чинна влада. Так, дивись, вони Олександрові Клименку незабаром запропонують очолити Державну фіскальну службу України", - пише Охріменко.

Суть реформи, озвученої Олександром Шлапаком з подачі Олександра Клименка, полягає в наступному. У першому півріччі 2015 року всi українці будуть зобов'язані подати в ДФС так звану «нульову» декларацію про доходи. Це розширена декларація про доходи, де, окрім традиційних доходів українців у вигляді заробітної плати, потрібно буде обов'язково вказати все рухоме і нерухоме майно, яким володіє українець. При цьому обов'язково в декларації мають бути зазначені всі квартири, будинки, ділянки, якими володіє українець на 1 січня 2015 року з обов'язковим зазначенням їх оціночної вартості. Крім того, в декларації вказують суми всіх депозитів, якими володіє фізособа у всіх банках, а також кредитних спілках. Плюс усі цінні папери, якими володіє фізособа. І навіть рухоме майно, в тому числі яхти, літаки, і, звичайно, легкові автомобілі. Все це потрібно для первинної оцінки майнового стану фізособи. Тому ця декларація називається «нульовою». Не потрібно буде платити додаткових податків, а достатньо тільки вказати, чим і в якому вартісному виразі володіє та чи інша особа в Україні. Але це тільки початок.

За підсумками уже 2015 року, отже, в першій половині 2016 року, українці будуть зобов'язані знову подавати декларацію про доходи в ДФС, і тут уже працівники фіскальної служби порівнюватимуть доходи і витрати. Якщо за 2015 фізособа купить рухоме або нерухоме майно, то це все має бути зафіксовано в декларації і потрібно буде дати пояснення, за рахунок яких коштів відбулося придбання. Такими джерелами доходів можуть бути заробітна плата, депозити, які раніше були в банках, або продаж раніше купленого рухомого або нерухомого майна. Іншими словами, якщо людина, отримуючи заробітну плату в "конверті", купує квартиру, то у неї можуть виникнути проблеми, тому що їй буде складно пояснити, де вона взяла гроші на цю покупку, якщо вона нічого іншого не продавала за цей же період. Якщо працівники фіскальної служби помітять, що сума витрат фізособи перевищує суму доходу, то на цю різницю вони матимуть право нарахувати податок, зараз у розмірі 15-17%, в майбутньому 20-25%. За задумом Олександра Шлапака, це і має "збільшити надходження до бюджету і дати поштовх розвитку бізнесу".

На думку Охріменка, така реформа - це багато в чому справді європейський метод збору податків. У США та ЄС вже давно діє цей метод, коли податкова порівнює за всіма жителями країни і доходи, і витрати, і нараховує додаткові податки. І тут уже з'являється дивна думка: якщо цю ідею з оподаткуванням доходів фізосіб спочатку запропонувала "злочинна влада", то виходить, що вона була проєвропейською? Чи, може, чинний проєвропейський уряд теж "злочинна влада"? У будь-якому разі, робить висновок експерт, економічна реформа Клименка-Шлапака змусить українців добряче замислитись, як тепер декларувати свої доходи і витрати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram