ГоловнаЕкономікаДержава

Україна готова заплатити "Газпрому" $3 млрд як передоплату (оновлено)

Київ запевняє, що про погашення нарахованого РФ боргу не йдеться

 Україна готова заплатити "Газпрому" $3 млрд як передоплату (оновлено)
Гюнтер Эттингер
Фото: www.lenta.ru

Україні пропонують заплатити "Газпрому" до кінця 2014 року $3,1 млрд за вже поставлений газ, повідомив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер після тристоронніх переговорів, передає ИТАР-ТАСС.

Щонайпізніше в жовтні Києву пропонують заплатити 2 млрд, а до кінця року - ще 1,1 млрд, додав він.

"Йдеться про таке: Україна бере на себе зобов'язання оплатити відкриті рахунки, йдеться про 2 мільярди доларів, які мають внести найпізніше до кінця жовтня. Ця оплата повинна піти на рахунки російських партнерів, і комісія попередньо в Міжнародному валютному фонді отримає відповідну гарантію", - цитує єврокомісара "РИА Новости".

Проте пізніше з'ясувалося, що Україна на ці пропозиції не згодна і пропонує враховувати можливу оплату 3,1 млрд доларів, отриманих від МВФ, як передоплату за майбутні поставки.

"Сьогодні ми маємо на рахунку Національного банку України 3,1 мільярда доларів США, які можемо використовувати в розрахунках за газ. Я говорив про ті пропозиції, які сьогодні озвучувала Єврокомісія. Так, ми готові оплачувати суму, як компроміс, 3,1 мільярда доларів, які пов'язані з питаннями поставок газу в Україну. Здійснюється поставка, перед поставкою проводиться передоплата за поставку газу на певний обсяг, після закінчення періоду поставки певну величину і суму 3,1 мільярда доларів США може бути погашено", - сказав голова Міненерго України Юрій Продан на прес-конференції, повідомляє РИА Новости.

За словами Продана, російська сторона на цю пропозицію не погодилася.

Еттінгер перед цим повідомив, що Україні необхідно закупити від 5 до 10-12 млрд кубометрів газу для забезпечення безперебійного транзиту в ЄС. Газопостачання країн ЄС і сусідніх країн може відбуватися з перебоями в умовах неврегульованості газового питання між Росією і Україною, також зазначив єврокомісар.

Єврокомісія очікує, що Стокгольмський арбітраж ухвалить рішення у справі "Газпрому" і "Нафтогазу" влітку-восени 2015 року. Еттінгер зазначив, що по завершенні арбітражного розгляду необхідно зробити остаточні розрахунки за боргами, які залежатимуть від рішення арбітражу.

Нагадаємо, "Газпром" нарахував Україні $5,3 млрд боргу за поставлений газ. Україна цю суму не визнала. Після цього "Газпром" відключив Україні газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram