ГоловнаЕкономікаДержава

Колишнє керівництво "Укрспирту" обікрало державу на мільярди гривень

На поліграфкомбінаті "Україна" офіційно замовляли підроблені "акцизні марки"

Колишнє керівництво "Укрспирту" обікрало державу на мільярди гривень
Фото: rferl.org

Державна фіскальна служба заявила, що у 2012-2014 роках посадові особи "Укрспирту" обікрали державу на кілька мільярдів гривень.

Прес-служба відомства цитує кілька конкретних прикладів крадіжок. Наприклад, "Укрспирт" організував масове виробництво алкогольних напоїв, на які замість акцизних марок клеїлися рекламні етикетки. Причому їх офіційно замовили на поліграфкомбінаті "Україна" у кількості 200 млн штук. 162 млн з них використано. Внаслідок цього держава недоотримала 1,6 млрд грн.

860 млн грн фактично вкрадено з продажу незаконно виробленого спирту під виглядом компонента альтернативного моторного палива. Ще 900 млн розікрали через фіктивні операції.

Перший заступник голови Фіскальної служби Володимир Хоменко зазначає, що посадові особи "Укрспирту" в 2012-2014 роках були по суті злочинним угрупованням. "При цьому мова йде не про підпільні кримінальні структури, а про діяльність державного підприємства, керівників якого призначав Кабмін, і яке мало впроваджувати державну політику", - підкреслив він.

Триває розслідування за фактами розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах, ухилення від сплати податків, використання фіктивних фірм, а також зловживання службовим становищем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram