ГоловнаЕкономікаДержава

Росія готова поставити 5 млрд кубометрів газу Україні передоплатою

Москва вимагає від Києва $3,1 млрд до кінця року в рахунок колишнього боргу за газ

Росія готова поставити 5 млрд кубометрів газу Україні передоплатою
Фото: rambler.ru

"Газпром" готовий поставити в Україну 10 млрд кубометрів газу, якщо " Нафтогаз" сплатить половину обсягу авансом. Про це міністр енергетики РФ Олександр Новак сказав російському прем'єру Дмитру Медведєву, повідомляє сайт уряду РФ. Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк оцінював потреби країни в 5 млрд кубометрів.

Росія готова поставити Україні 5 млрд кубометрів передоплатою і ще 5 млрд кубометрів - "за системою додаткових заявок, якщо такі знадобляться", пояснив голова російського Міненерго. Цей газ буде постачатися за ціною $385 за тисячу кубометрів з урахуванням $100 знижки, сказав Новак.

Раніше Медведєв називав обов'язковою умовою для постачання газу погашення Україною колишніх боргів, тепер же російська сторона говорить про реструктуризацію боргу до кінця року. За словами Новака, Єврокомісія гарантувала Росії погашення заборгованості в розмірі $3,1 млрд до кінця року. Однак Україна не погоджується на такі умови. Київ вважає, що розмір заборгованості перед Росією має встановити міжнародний суд, а $3,1 млрд можуть піти в рахунок оплати за нові поставки, але ніяк не в рахунок колишнього боргу.

З квітня вартість газу для Києва зросла до $485,5 за тисячу кубів через скасування пільг і знижок, раніше наданих Москвою в обмін за оренду бази для свого військового флоту в Севастополі до 2042 року. Українська сторона вважає ціну завищеною; в першому кварталі Київ закуповував паливо по $268,5 за тисячу кубометрів. Із середини червня Росія перевела Україну на передоплату газових поставок через зростання заборгованості (за оцінками "Газпрому", вона перевищує $5 млрд), постачання російського газу в Україну припинилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram