ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила закон проти відмивання доходів

Рада ухвалила закон проти відмивання доходів
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 7 жовтня ухвалила за основу проект закону проти відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом, проти фінансування тероризму і проти фінансування розповсюдження зброї масового ураження. За ухвалення за основу законопроекту №5067 проголосували 243 депутати за мінімально необхідних 226-ох.

Проект закону передбачає перехід на міжнародні стандарти боротьби з фінансуванням тероризму та відмиванням грошей.

Зокрема, планується введення національної оцінки ризиків системи фінансового моніторингу та вдосконалення ризик-орієнтованого підходу.

При цьому вносяться зміни в підхід до визначення основних правопорушень: в повноваження Національного банку включено нагляд за небанківськими фінустановами у сфері запобігання відмиванню грошей та фінансуванню тероризму.

Законопроект фіксує визначення "банк-оболонка" - це фінустанова, яке не має постійного місцезнаходження, не здійснює діяльність за місцем реєстрації і не підлягає нагляду за місцем свого розташування.

Податкові злочини тепер належать до предикатних, тобто таких, після яких скоюють інший злочин.

Закон вимагає встановлення порога для міжнародних грошових переказів, і водночас знімає порогові суми для фінансового моніторингу ріелторами та нотаріусами.

Також закон регламентує здійснення фінансового моніторингу національних публічних діячів та посадових осіб міжнародних організацій.

Нагадаємо, Україна вносить зміни до антикорупційного законодавства, щоб привести його у відповідність до стандартів FATF і узгодити з домовленостями в рамках угоди stand by з Міжнародним валютним фондом.

Сьогодні Верховна Рада ухвалила кілька антикорупційних законопроектів, зокрема законопроект про державну антикорупційну політику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram