ГоловнаЕкономікаДержава

Україна хоче платити за російський газ за фактом поставок, - Продан

Росія на це поки що не погоджується

Україна хоче платити за російський газ за фактом поставок, - Продан
Фото: www.dyvys.in

Україна позитивно оцінює наміри Росії скоротити розмір першого траншу оплати газового боргу з 2 до 1,45 млрд доларів та обсяг постачання газу в зимовий період - від 5 до 4 млрд кубометрів, однак цього недостатньо для розв'язання проблеми.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, повідомляє видання "Апостроф".

"Так, ми можемо погодитися - це були наші пропозиції. Але це лише одна з позицій цілого пакета, на яку Росія погодилася. Поки що йдеться лише про суму. Але необхідно визначити, як буде здійснюватися подальша оплата за газ", - заявив Продан.

Україна наполягає, щоб поставки газу йшли не за передоплатою, а оплачувалися за фактом надходження газу, відповідно до умов чинного контракту. Росія на це поки що не погоджується.

Також за його словами, Росія не погоджується на те, щоб протокол про умови відновлення постачання газу в Україну було підписано на рівні господарюючих суб'єктів, тобто "Нафтогазу" і "Газпрому", наполягаючи на тому, щоб документ було підписано на рівні міністрів енергетики.

Нагадаємо, міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія погодилася для поновлення постачання газу, припиненого в червні 2014 року, скоротити розмір першого траншу оплати боргу від 2 до 1,454 доларів, а обсяг постачання газу в зимовий період - від 5 до 4 млрд кубометрів.

Як повідомлялося, загальний борг України, за оцінкою "Газпрому", - $5,3 млрд. Україна цю суму досі не визнала, вважаючи виставлену їй ціну завищеною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram