ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ: Україні потрібно більше грошей

Потребу країни в додатковому фінансування з'ясує місія Фонду після парламентських виборів 26 жовтня

МВФ: Україні потрібно більше грошей
Фото: orbita.dn.ua

МВФ вважає, що для порятунку української економіки знадобиться більше грошей. Про це у Вашингтоні (США) сказав Пол Томсен, в.о. директора Європейського відділу Фонду. Стенограма його промови від 10 жовтня з'явилася на сайті МВФ сьогодні.

"Українська програма стикається зі значними зустрічними вітрами, але ми також повинні визнати, що тут є деякі хороші новини. Є уряд, який показав дуже, дуже тверду рішучість дотримуватися програми (співпраці з МВФ). У нас немає проблем з реалізацією програми на ранніх етапах , як це бувало раніше. Наприклад, зараз виконано бюджетні цільові показники, незважаючи на те, що уряд не збирає податків у частині країни, і незважаючи на те, що існує потреба у вищих витратах на безпеку. Фіскальний графік дотримується, і, я думаю, це свідчить про рішучість уряду. Але зараз склалася ситуація, коли існує велика невизначеність, і ми бачимо, що йде відтік капіталу (з України). Ми також бачимо, що конфлікт б'є по реальному сектору економіки, позначається на експорті й на імпорті, поширюється на платіжний баланс і фінансові потреби країни. Тож (керівник МВФ) мадам Лагард говорила, що ми бачимо дещо вищу потребу у фінансуванні. Поки що занадто рано говорити, наскільки", - описав ситуацію Томсен.

За його словами, місія МВФ буде в Україні після парламентських виборів 26 жовтня, щоб оцінити перебіг виконання програми.

"Міжнародні партнери України повинні задуматися, як забезпечити краще підтримку країні", - підсумував Томсен.

У рамках нової кредитної програми Київ отримав перший транш від МВФ на $3,2 млрд у травні 2014 року, другий - на $1,4 млрд - на початку вересня. Загалом МВФ схвалив виділення Україні $17 млрд на стабілізацію бюджету в умовах політичної та економічної кризи. Загальна сума фінансування з боку МВФ, Світового банку та низки країн, що допомагають Україні кредитами, повинна скласти $30 млрд доларів.

Повністю брифінг представників МВФ можна подивитися на відео нижче. Промова про ситуацію в Україні починається на позначці 29:10.

Нагадаємо, МВФ уже заявляв про готовність надати Україні велику допомогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram