ГоловнаЕкономікаДержава

Продан: Росія відмовляється від тимчасової газової угоди

Міністр енергетики України спростував учорашні заяви Путіна

Продан: Росія відмовляється від тимчасової газової угоди
Фото: www.dyvys.in

Міністр енергетики України Юрій Продан заявив, що домовленостей про газ у Мілані не досягнуто. Понад те: позиція Росії свідчить про те, що жодного компромісу може й не бути.

Про це пише "Интерфакс".

"Коли ми зустрілися, на словах відчувалося, що є певна налаштованість на конструктивні переговори з російського боку. Ми думали, що, керуючись запропонованим Єврокомісією базовим протоколом, зможемо досягти домовленостей. Однак коли російська сторона запропонувала свій варіант протоколу - ми побачили, що вона практично повністю відмовилася від основних положень протоколу, розробленого Єврокомісією", - сказав Продан.

"Передусім російська сторона відмовилася зафіксувати в протоколі обсяг газу, який вона зобов'язується поставити українській стороні. По-друге, вона відмовилася зафіксувати ціну $385 за тисячу кубометрів як комерційну, яку слід унести в додаткову угоду між "Газпромом" і "Нафтогазом". Також відмовилася від положення, що ця ціна не повинна змінюватися до березня 2015 року, і практично наполягала на тому, щоб залишити залежність рівня ціни від рішень російського уряду", - пояснив він.

На його думку, це свідчить про те, що Росія не має наміру підписувати якусь проміжну угоду.

"Російська сторона категорично відмовилася від внесення змін до контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом", які відображали б домовленості, досягнуті в протоколі. Російська сторона вважає, що "Газпром" не повинен підписувати цей зобов'язувальний протокол, бути стороною цього протоколу. Отже, російська сторона відмовляється від підписання будь-якої проміжної угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом" до остаточного рішення арбітражного суду", - сказав він.

При цьому Продан запевнив, що Україна спробує продовжувати тристоронні переговори.

Нагадаємо, російський президент Володимир Путін у п'ятницю заявив, що сторони домовилися про підписання тимчасового контракту. За словами профільного міністра Олександра Новака, українська сторона погодилася платити за газ узимку $385 за тис. кубометрів, і Путін заявив про готовність перерахувати борг "Нафтогазу" за цією ціною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram