ГоловнаЕкономікаДержава

Постачання газу зі Словаччини сягнуло максимального значення

Україна продовжує закачувати газ у підземні сховища

Постачання газу зі Словаччини сягнуло максимального значення
Фото: EPA/UPG

Постачання природного газу в Україну словацьким коридором у понеділок сягнуло рекордного значення 27,6 млн кубометрів. Такий добовий показник відповідає обсягу 10,07 млрд кубів на рік. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Постачання здійснюється у форсованому режимі. Все працює надійно, ніяких позаштатних ситуацій немає", - заявили у прес-службі "Укртрансгазу".

Обсяг газового постачання у вівторок став трохи меншим, але все одно близький до максимального рівня. "Сьогодні постачання із Словаччини ми зменшили на 200 тис. куб. м, проте збільшили на ту ж цифру з Польщі. Це зроблено для оптимізації плеча транспортування", - заявили в компанії. За її інформацією, Україна продовжує закачувати газ у підземні сховища.

Нагадаємо, 1 жовтня прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що "Газпром" зменшив постачання газу до Словаччини на 50%. Тоді він додав, що якщо така тенденція триватиме, йому доведеться скликати екстрену нараду кабінету міністрів.

Словаччина почала постачати газ в Україну у реверсному режимі на початку вересня. Цей маршрут має стати основним для України в умовах відсутності постачання з Росії. Україна сподівається на імпорт ним 10 млрд кубометрів газу на рік. Через Словаччину в режимі "малого" реверсу можна буде щодня качати до 27 млн кубометрів палива.

Є ще "більший" реверс, на якому наполягала Україна і який поки що не ввели. Такий варіант передбачає постачання палива за однією з недозавантажених гілок трубопроводу, яким Росія качає газ на Захід. Цей маршрут дозволяє прокачувати до 30 млрд кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram