ГоловнаЕкономікаДержава

Податкова міліція змінює систему проведення перевірок

Кримінальних справ поменшало

Податкова міліція змінює систему проведення перевірок
Фото: facebook.com/robotodavets

Перший заступник голови Державної фінансової служби України (ДФС) Володимир Хоменко заявив про зменшення кількості кримінальних справ, порушених податковою, і про зростання показників економічного відшкодування в країні.

Про це він повідомив, підбиваючи підсумки роботи податкової міліції за останні 6 місяців, пишуть "Экономические известия".

За останнє півріччя слідчі податкової міліції розслідували 7,2 тис. кримінальних проваджень, що на 29% менше, ніж 2013 року. При цьому з метою відшкодування збитків бюджету було накладено арешт на майно на суму 1,2 млрд грн, що втричі більше, ніж торік. Окрім того, 342 млн грн уже відшкодовано бюджету.

Серед новацій останніх 6 місяців можна виокремити те, що після внесення змін у відомчу регламентацію порядку передачі матеріалів податкових перевірок у слідчі підрозділи відбулося реальне зменшення кількості кримінальних проваджень. Тепер підприємець має можливість письмово викласти свою незгоду з перевіркою і висловити всі свої зауваження. До завершення розгляду всіх цих зауважень, на підставі результатів такої перевірки слідство не починається.

Крім того, постійно і системно почали проводити ревізії кримінальних проваджень, розпочатих на підставі припущень про скоєння злочинів. Якщо перевірка не знаходить факту вчиненого злочину, такі провадження моментально закривають. На сьогодні вже закрито 1,5 тис. відповідних проваджень.

«Нинішня позиція податкової міліції повністю відповідає раніше позначеному курсу на декриміналізацію правопорушень у господарській сфері. Якщо підприємець допустив порушення, замість того, щоб сідати в тюрму, він повинен відшкодувати збиток. Від підприємця є користь державі і суспільству, тільки коли він на волі. Єдиний виняток із цього правила - це організована економічна злочинність», - заявив Хоменко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram