ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала витрачати газ зі сховищ

Щоденний відбір досяг 25 мільйонів кубів і далі росте

Україна почала витрачати газ зі сховищ
Фото: www.utg.ua

Україна з 20 жовтня почала відбирати газ із підземних сховищ.

За словами першого заступника голови "Нафтогазу" Сергія Перелома, зараз піднімають по 23-25 мільйонів кубів на добу, пише "Інтерфакс-Україна". "З розширенням [опалювального сезону] відбір буде до 50 млн куб. м на добу", - зазначив він на засіданні уряду в п'ятницю.

Реверсні поставки зі Словаччини зберігаються в обсягах до 27 млн кубометрів на добу, тоді як із Польщі вони почали скорочуватися у зв'язку з початком і там опалювального сезону. Раніше вони становили не більш ніж 4 млн кубометрів.

У системі відображення даних AGSI+ повідомляється, що запаси газу в Україні становлять 16,75 мільярда кубометрів. При цьому експерт з питань енергетики Валентин Землянський стверджував, що Україна може розраховувати з цього обсягу приблизно на 5 мільярдів. Решта обсягу належить не державі або її підняти неможливо.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що навіть якщо Україна не домовиться про відновлення поставок газу з Росії, країна взимку не замерзне. При цьому він стверджує, що для нормального опалювального сезону потрібно ще приблизно 5 мільярдів кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram