ГоловнаЕкономікаДержава

Україна увірвалася в топ-100 рейтингу Doing Business

Прогресу досягнуто за рахунок реформ у сферах реєстрації прав власності й оподаткування

Україна увірвалася в топ-100 рейтингу Doing Business

Згідно з результатами нової доповіді Групи Світового банку, Україна у 2013-2014 роках продовжувала покращувати умови ведення бізнесу для місцевих підприємців, незважаючи на економічну кризу та політичні потрясіння. Позиція України в рейтингу легкості ведення бізнесу, з урахуванням розширення наборів декількох показників у доповіді, покращала, і Україна перемістилася за минулий рік зі 112 місця на 96 місце.

У доповіді "Ведення бізнесу-2015: За межами ефективності" (Doing Business-2015: Going Beyond Efficiency), оприлюдненій на сайті Групи Світового банку, зазначено, що торік досягнуто значного прогресу у сферах реєстрації прав власності й оподаткування - за цими двома показниками Україна поліпшила своє місце більш ніж на 25 позицій. Наприклад, протягом 2013-2014 років Україна полегшила підприємцям сплату податків завдяки впровадженню електронної системи подачі і сплати податків на фонд заробітної плати. У рамках цієї ініціативи кількість податкових платежів зменшено з 28 до 5, а час на сплату податків скоротився з 390 до 350 годин.

"Приємно бачити, що, незважаючи на кризу і поточні проблеми, влада розпочала реалізацію давно назрілих структурних реформ, які наближають Україну до країн з найрозвиненішими економіками в нинішньому глобальному рейтингу "Ведення бізнесу", - зазначив Чимяо Фан, директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови й України. - Але водночас треба зробити ще багато. За такими показниками, як підключення підприємств до мереж електропостачання, ведення зовнішньоторговельної діяльності та вирішення проблем неплатоспроможності, Україна посідає найнижчі місця в рейтингу серед країн регіону Європи та Центральної Азії. Ми готові і надалі допомагати владі України прискорювати необхідні реформи і забезпечити в Україні кращі умови ведення бізнесу".

Організація зазначає, що підключення підприємства до електричної мережі в Києві займає в середньому 277 днів. Це один з найгірших показників у світі, оскільки лише в п'ятьох країнах світу затрати часу великі. Аналогічно витрати коштів і часу на здійснення імпорту й експорту в Україні є одними з найвищих у регіоні. Наприклад, в Україні експорт стандартного контейнера за кордон буде коштувати підприємцеві 1880 доларів, тоді як в Албанії ця операція коштує лише 745 доларів.

Сусіди України займають такі місця в рейтингу: Грузія - 15 місце, Польща - 32, Румунія - 48, Білорусь - 57, Росія - 62, Молдова - 63.

Варто зазначити, що цього року автори дослідження розширили збір даних за трьома індикаторами з 10. А саме: вирішення проблем неплатоспроможності, захист прав міноритарних інвесторів та отримання кредитів. У доповіді наступного року заплановано розширити сфери охоплення ще для п'яти додаткових показників.

Місця в рейтингу "Ведення бізнесу" зараз базуються на віддаленості від "передового рубежу". Тобто кожна зі 189 країн оцінюється на основі того, наскільки її власні показники наближені до кращих світових показників. Вища позиція вказує на більшу ефективність бізнес-середовища і сильніші правові інститути.

Згідно з нинішньою доповіддю, глобальний рейтинг легкості ведення бізнесу очолює Сингапур. Його сусідами серед 10 країн, які займають високі місця в рейтингу і мають найбільш дружнє до бізнесу регуляторне середовище, є Нова Зеландія; Гонконг (КНР); Данія; Республіка Корея; Норвегія; США; Великобританія; Фінляндія й Австралія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram