ГоловнаЕкономікаДержава

Стали відомі умови "зимового газового пакету"

Україна закачає 4 млрд російського газу

Стали відомі умови "зимового газового пакету"
Фото: EPA/UPG

У ніч на п'ятницю Росія і Україна за посередництва Єврокомісії після декількох місяців найскладніших переговорів узгодили так званий зимовий пакет постачання газу з РФ в Україну.

Доповнення до контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом України", підписані в Брюсселі, передбачають можливість постачання Україні 2 мільярдів кубометрів газу в листопаді і 2 мільярдів кубометрів в грудні. Москва надасть Києву знижку в 100 доларів за тисячу кубометрів до контрактної ціни шляхом зниження експортного мита. Тож ціна російського газу для України в листопаді-грудні становитиме 378 доларів за тисячу кубометрів. Точну вартість палива в першому кварталі 2015-го поки що визначити складно, оскільки вона залежить від ринкових факторів.

Газ Україна отримає лише на умовах передоплати.

Відновлення постачань газу зумовлене низкою умов.

Україна до кінця року має погасити 3,1 мільярда доларів боргу за російський газ. Це означає, що досягнуто домовленості про погашення лише частини боргу, про який заявляла Росія (5,3 мільярда доларів). Україна спожила і не оплатила приблизно 11,5 мільярда кубометрів газу. Підрахунок засвідчує, що сума в 3,1 мільярда відповідає фактично ціні на газ приблизно у 268 доларів за тисячу кубометрів. Далі питання розрахунків України з Росією за борг буде вже вирішувати суд.

Першого траншу - 1,45 мільярда доларів - із загалом 3,1 мільярда доларів очікують найближчим часом, а що решту 1,65 мільярда доларів - до кінця року. Отримання Росією кожного із цих траншів у рахунок боргу обумовлює можливість відновлення постачань газу: перший - протягом листопада-грудня, другий - із січня по кінець березня 2015 року.

Росія раніше говорила, що підпише зимовий газовий план, тільки якщо ЄК і Україна узгодять і підпишуть якусь гарантію фінансування постачань газу з РФ взимку. Однак за підсумком переговорів ЄС не бере на себе жодних гарантій ні щодо оплати Україною постачань газу, ні боргу. Голова "Газпрому" Олексій Міллер повідомив у ніч на 31 жовтня, що фінансові гарантії Україні для оплати російського газу будуть закріплені в листі, який Єврокомісія повинна надіслати Києву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram