ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін опублікував тристоронній газовий протокол

Брюссельські угоди закріплено в трьох документах

Кабінет Міністрів на своєму сайті опублікував тристоронній газовий протокол, який підписали сьогодні вночі єврокомісар Гюнтер Еттінгер та міністри енергетики України і Росії Юрій Продан та Олександр Новак.

У ньому підтверджується, що газову знижку Україні нададуть спеціальною постановою уряду Росії; що "Газпром" тимчасово відмовляється від положення "бери або плати"; що поставки газу треба буде оплатити наперед; і що Україна двома траншами до кінця грудня заплатить 3,1 мільярда доларів за газ, отриманий у листопаді-грудні 2013 року і квітні-червні 2014 року.

У документі окремо зазначено, що Україна після виплати 3,1 мільярда доларів вважатиме свій борг погашеним, а "Газпром" - ні.

На переговорах у Брюсселі також підписано додаткову угоду №33 до газового контракту від 19 січня 2009 року (підписали глави "Нафтогазу" і "Газпрому" Андрій Коболєв та Олексій Міллер). Крім того, президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу направив на ім'я президента України Петра Порошенка лист з гарантіями фінансової підтримки, якщо Росія відмовиться знизити ціну, а також готовність ЄК сприяти збільшенню реверсних поставок газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram