ГоловнаЕкономікаДержава

Міненерго веде переговори про закупівлю вугілля в ДНР і ЛНР

Влада обіцяє контролювати, куди підуть сплачені гроші

Міненерго веде переговори про закупівлю вугілля в ДНР і ЛНР
Фото: Макс Левин

Міністерство енергетики та вугільної промисловості веде переговори про постачання вугілля з територій, підконтрольних бойовикам ЛНР і ЛНР.

Про це сказав перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков.

"Я як один з керівників Міненерго веду переговори з нашими директорами та керівниками вугільних підприємств про постачання вугілля на склади ТЕС. Вони ж ведуть переговори зі своїми керівниками так званих народних республік", - сказав він.

За словами першого заступника міністра, якщо Україна і буде отримувати вугілля із цієї території, то буде оплачувати його тільки за фактом надходження.

"Ми оплатимо це вугілля, тільки коли воно надійде на склади ТЕС, ми перевіримо його якість, і лише потім оплатимо", - сказав Зюков.

Він зазначив, що наразі на цих територіях є близько 2 млн тонн уже видобутого вугілля, з них 1,5 млн - дефіцитного зараз антрацитного вугілля.

Також заступник міністра наголосив, що інфраструктура зараз дозволяє здійснювати постачання вугілля на українські теплоелектростанції.

При цьому Зюков наголосив, що гроші, спрямовані в ДНР і ЛНР як оплата за відвантажене вугілля, повинні бути перераховані під суворим контролем української влади.

"Щоб ми розуміли, що ці гроші будуть використані на заробітну плату передусім, на оплату електроенергії - це друге, і на вирішення соціальних питань шахтарських селищ", - сказав заступник міністра.

Зюков також наголосив, що вугілля на цих територіях закуповуватимуть виключно за ціною балансу, передбаченого нормативними документами.

Наразі ціна на вугілля українського виробництва становить 850 гривень за тонну без ПДВ.

Нагадаємо, Україна почала купувати вугілля ПАР за ціною 86 доларів за тонну. Транспортування вугілля обходиться ще у 18-21 долар за тонну.

Раніше в Міненерго оцінювали дефіцит вугілля в Україні в 5 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram