ГоловнаЕкономікаДержава

Коаліційна угода може збільшити податки для найбідніших, - виробники

Податкове навантаження повинно зростати поступово, вважають експерти

Коаліційна угода може збільшити податки для найбідніших, - виробники
Фото: www.b24.am

Експерти тютюнової галузі здивовані бажанням переможців дострокових парламентських виборів, які позиціонують себе як проєвропейські політичні сили, закріпити асоціальні податкові ініціативи в коаліційній угоді, пише УНІАН.

На думку директора з корпоративних справ Imperial Tobacco Ukraine Олега Стрекаля, зрівнювати акцизний податок на цигарки фільтрової і безфільтрової групи потрібно виважено, протягом 5 років. Поступове збільшення податкового навантаження на найбідніших споживачів тютюнової продукції дозволить уникнути соціального невдоволення і запобігти негативним наслідкам для державного бюджету країни.

Окрім того, за словами Олега Стрекаля, в рамках публічного обговорення коаліційної угоди необхідно почати дискусію про підвищення адвалорної складової акцизного податку для всіх видів цигарок із 12% до 15%.

"Сьогодні розмір української адвалорної складової - один з найнижчих у Європі", - запевняє він.

Експерти галузі вважають, що такі ініціативи суперечать Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС,, згідно з якою ставки акцизного податку та графік їхніх змін має встановити Рада Асоціації. А адаптація акцизного законодавства є необхідною умовою Угоди, підтвердженою європейською практикою з метою уникнути втрат бюджету через різке підняття ставок акцизного податку.

Раніше на сайті президентської партії solydarnist.org було опубліковано проект коаліційної угоди. В розділі "Податкова реформа" в частині "Дерегуляція і розвиток підприємництва" передбачено зрівняти акцизний податок на цигарки з фільтром і акцизний податок на цигарки без фільтру. Споживачами останніх, як відомо, є найбідніші, соціально незахищені громадяни України - пенсіонери та люди з низьким рівнем доходу, які переважно проживають у сільській місцевості та невеликих містах.

Нова ціна на пачку цигарок без фільтру після стрімкого зростання акцизного податку, закладеного в коаліційній угоді, становитиме щонайменше 10 грн, що боляче вдарить по найбідніших громадянах України.

Показово, що за останні три роки частка цигарок без фільтру в загальному обсязі реалізації тютюнових виробів на внутрішньому ринку неухильно зростає. У 2012 р. цигарки безфільтрової групи займали близько 8% ринку, 2013 р. - до 12%. 2014 року цей показник уже майже сягнув 16%, що прямо пов'язано з різким падінням рівня доходів громадян.

У разі затвердження запропонованих змін щонайменше 30% нинішніх споживачів цигарок недорогих тютюнових виробів не витримають майже дворазового зростання цін на вітчизняні легальні сигарети без фільтру і будуть змушені переключитися на нелегальний (контрабандний або контрафактний) тютюн. Фахівці тютюнового ринку прогнозують, що, як наслідок, нелегальна продукція займе більш ніж 15% від усього обсягу тютюнового ринку, а державний бюджет недорахується близько 1 млрд грн, упевнені в галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram