ГоловнаЕкономікаДержава

Україна очікує від Росії платіж за транзит газу в листопаді, - Продан

Останній платіж за транзит від російського монополіста надійшов у 2013 році

Україна очікує від Росії платіж за транзит газу в листопаді, - Продан
Фото: www.dyvys.in

НАК "Нафтогаз України" в листопаді цього року очікує надходження від "Газпрому" першого після отриманого влітку 2013 року авансу платежу за транзит газу.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, пише "Інтерфакс-Україна".

"Транзит. Найближчий платіж, як я розумію, повинен надійти в листопаді", - сказав він журналістам у Києві.

Водночас міністр не уточнив інших деталей.

Нагадаємо, 16 червня 2013 року "Газпром" повідомив про рішення надати "Нафтогазу України" черговий аванс на $1 млрд, який би допоміг НАК закупити газ для закачування в ПГС для підготовки до зими. Російська компанія на той момент припускала, що цієї суми повинно вистачити для оплати транзиту до початку 2015 року.

Однак 21 серпня 2014 року "Газпром" повідомив, що в липні аванс вичерпався, пояснюючи це підвищенням ціни газу, до якої прив'язана ставка транзиту, з 1 квітня до $485 за 1000 куб. м. Україна наполягає на збереженні ціни газу на рівні першого кварталу минулого року - $268,5 за 1 тис. куб. м.

Угоди, досягнуті в Брюсселі 30 жовтня цього року, крім встановлення ціни $378 за 1000 куб. м у четвертому кварталі, передбачають, що "Газпром" продовжить грошові платежі "Нафтогазу" за транзит газу, відмовившись від одностороннього взаємозаліку цих коштів у рахунок оплати постачання газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram