ГоловнаЕкономікаДержава

Фіскальна служба накрила великий конвертцентр в Одесі

До схеми переведення коштів у готівку залучили один із відомих комерційних банків Одеси

Фіскальна служба накрила великий конвертцентр в Одесі
Фото: www.volynpost.com

Співробітники ГУ ДФС в Одеській області припинили діяльність великого регіонального конвертаційного центру, який надавав незаконні послуги підприємствам Одеської, Київської та Миколаївської областей.

До складу організованої злочинної групи входили близько 10 осіб. З метою розкрадання бюджетних коштів, мінімізації податкових платежів і відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, зловмисники створили кілька фіктивних СПД, реквізити яких використовували у злочинних схемах, інформує еizvestia.com.

Загальний обсяг коштів, проконвертованих 2014 року, склав понад 200 млн грн, сума фіктивного кредиту на ПДВ сягнула 30,3 млн грн. Протягом 2013 -2014 років зазначена група осіб конвертувала близько 0,5 млрд грн.

До схеми формування незаконного податкового кредиту за ПДВ, прикриття безтоварних операцій та переведення в готівку отриманих коштів залучили один із відомих комерційних банків м. Одеси. Незаконне формування витратної частини здійснювалося за рахунок мінімізації податкових зобов'язань підприємств-імпортерів. Безготівкові грошові кошти СПД реального сектору економіки надходили на рахунки транзитних підприємств у вигляді оплати за роботи і послуги, після чого конвертувалися за допомогою чекових книжок у готівку. Переведення коштів у готівку відбувалося через спільників із-поміж співробітників комерційного банку.

Правоохоронці провели 16 обшуків, зокрема в банківській установі, під час яких вилучили реєстраційну та бухгалтерську документацію, документи банківських рахунків фіктивних СПД, печатки та документи компаній-нерезидентів, банківські карти, комп'ютерну техніку. Щоб відшкодувати збиток бюджету, з'ясовують повне коло учасників злочинної схеми, а також відпрацьовують підприємства реального сектору економіки, які користувалися послугами цього конвертаційного центру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram