ГоловнаЕкономікаДержава

Запуск газомазутних блоків ТЕС суттєво підвищить собівартість електроенергії, - експерт

Закуповувати вугілля набагато дешевше, вважає фахівець

Запуск газомазутних блоків ТЕС суттєво підвищить собівартість електроенергії, - експерт
Фото: atn.ua

Запуск газомазутних блоків теплових електростанцій України у зв'язку з гострою нестачею вугілля спричинить зростання собівартості виробленої електроенергії, НКРЕКУ буде змушена підвищити тарифи, вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"Перехід на роботу газомазутних блоків вплине на зростання собівартості виробленої електричної енергії. Причому суттєво. Для країни це погано", - сказав експерт.

"Це дуже дорого, вугілля набагато дешевше, - параметри роботи вугільних блоків і газомазутних не співставні за нинішньої високої ціни на газ і на мазут", - зазначив Марунич.

За його словами, газомазутні блоки запускалися востаннє взимку 2012 року, коли впала високовольтна ЛЕП у Запорізькій області і утворився дефіцит в енергосистемі. Сьогодні не вистачає 1,5 ГВт енергопотужності через відсутність у енергетиків "живих грошей" для закупівлі дорогого вугілля.

У цьому контексті він допустив високу вірогідність підвищення тарифів Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України: "НКРЕКУ буде змушена, судячи з усього, переглядати тариф, за яким оптовий енергоринок купує електроенергію у вугільній генерації, в бік підвищення".

Як повідомлялося, запаси вугілля на ТЕС України знизилися до 1,4 млн т, що 2,5 разу менше від минулорічного рівня. У НКРЕКУ заявляли про забезпечення ТЕС додатковими 650 млн грн, що дозволить закупити вугілля, необхідне до грудня 2014 року включно. При цьому енергетики оцінюють реальний дефіцит коштів у кілька мільярдів гривень на місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram