ГоловнаЕкономікаДержава

Україна закупила африканське вугілля по $86 за тонну, - контракт

За такою ціною "Укрінтеренерго" домовилася закупити 250 тисяч тонн вугілля

Україна закупила африканське вугілля по $86 за тонну, - контракт
Архивное фото
Фото: politikus.ru

Ціна тонни вугілля для України з Південної Африки становить $86 за тонну при базовому показнику калорійності 5700-6000 ккал/кг.

Про це йдеться у контракті на постачання вугілля з ПАР між державною компанією "Укрінтеренерго" та англійською компанією Steel Mont Trading, підписаному 19 серпня, пише "Українська правда".

За такою ціною державна компанія домовилася придбати 250 тисяч тонн вугілля. Загальна сума контракту становила $21500 млн.

Згідно з іншими документами Міненерго, які є в розпорядженні видання, ціна південноафриканського вугілля з урахуванням витрат на розвантаження судна, транспортні витрати, зберігання становить $110-112.

Раніше міністр енергетики Юрій Продан повідомив, що англійська компанія сама звернулася до "Укрінтеренерго" з проханням опублікувати контракт.

Він підкреслив, що такі закупівлі необхідні Україні сьогодні, в умовах дефіциту вугілля і ризиків придбання його в Росії. Міністр додав, що подібні закупівлі також здійснюють приватні власники енергогенеруючих компаній - ДТЕК і ТОВ "Технова" - в ПАР і Австралії.

Компанія Steel Mont Trading зареєстрована в Англії в 1993 році, займається логістикою і транспортними поставками, а також торгує феросплавами, будівельними матеріалами, сільгосппродукцією. Офіси компанії розташовані в Україні, ОАЕ, Індії, Німеччини, Туреччини та Росії.

Нагадаємо, міністр Продан проходить свідком у кримінальному провадженні про закупівлю Україною вугілля в Південно-Африканській Республіці. Допит Продана тривав близько чотирьох годин - з 15:00 по 18:55.

Напередодні міністр підтвердив, що органи прокуратури перевіряють угоди, пов'язані із закупівлею вугілля, зокрема, в ПАР. На засіданні РНБО 4 листопада Президент Петро Порошенко доручив перевірити витрати Міненерговугілля при купівлі вугілля, оскільки, за його даними, вугілля з ПАР закуповується за ціною, що перевищує ринкову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram