ГоловнаЕкономікаДержава

Постачальник вугілля з ПАР відмовився від нових контрактів з Україною

Глава "Укрінтеренерго" заявив, що Steel Mont Trading боїться за свою репутацію

Постачальник вугілля з ПАР відмовився від нових контрактів з Україною
Архивное фото
Фото: politikus.ru

Англійская компанія Steel Mont Trading ltd, яка продавала Україні вугілля з ПАР, відмовилася від нових контрактів через перевірки, що почалися з боку Генпрокуратури.

Про це заявив директор "Укрінтеренерго" Володимир Зіневич, пише РБК-Україна.

"На сьогоднішній момент у нас є підписана специфікація на 500 тис. тонн. Більше трейдер не хоче мати справи. Йому зараз доводиться вирішувати дуже складні репутаційні питання з банком, зі свої партнерами, інститутами... Для таких компаній, які працюють у міжнародній торгівлі, репутаційні ризики вкрай важливі", - сказав він.

Угоду на поставку вугілля зі Steel Mont Trading підписали наприкінці серпня. Вартість палива склала 86 доларів за тонну.

Нагадаємо, минулої п'ятниці на засіданні РНБО 4 листопада президент Петро Порошенко доручив перевірити ціни на африканське вугілля. Того ж дня з'явилася інформація, що в Міненерго провели обшуки у справі про закупівлю вугілля в ПАР. Прес-секретар відомства Олена Міщенко заявила, що обшуків не було, але Генеральній прокуратурі надано усі документи щодо закупівлі та постачання вугілля з ПАР.

Пізніше Продан підтвердив, що органи прокуратури перевіряють угоди, пов'язані із закупівлею вугілля в Південно-Африканській Республіці. При цьому він запевнив, що вугілля в ПАР закуповувалося у "прозорого" трейдера і його вартість відповідає ринковій ціні. У понеділок Продан кілька годин провів у Генпрокуратурі, даючи свідчення щодо цього контракту.

Україна почала купувати вугілля-антрацит для електростанцій у зв'язку з тим, що його стало не вистачати після початку бойових дій на сході. Африканське вугілля з ПАР, за даними Міненерго, найбільше підходило за співвідношенням "ціна-якість".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram