ГоловнаЕкономікаДержава

Продан: Україні доведеться купувати вугілля в Росії чи терористів (оновлено)

Міністр назвав кількість вугілля в країні

Продан: Україні доведеться купувати вугілля в Росії чи терористів (оновлено)
Фото: www.dyvys.in

Україні доведеться купувати вугілля в Росії чи в терористів із ДНР і ЛНР у зв'язку з відмовою постачальника вугілля з ПАР підписувати нові контракти.

Про це на засіданні Кабміну в середу заявив міністр енергетики Юрій Продан, пише РБК-Україна.

Він повідомив, що Україна має 1,7 млн тонн вугілля, що вкрай мало, тому не купувати вугілля країна не може.

ОНОВЛЕННЯ. Продан також заявив, що, незважаючи на звинувачення, що пролунали, ціна на вугілля з ПАР була виправданою. "Міністерство палива та енергетики провело перевірку всіх обставин укладення цих контрактів, всіх обставин, пов'язаних із формуванням ціни. Ми перевірили також сертифікати до техніко-економічних показників цього вугілля. І результати такі: ціна повністю відповідає ринковій ціні, вона формувалася на підставі ціни на вугілля в порту Річард Бей Південно-Африканської Республіки. Я підкреслюю, що ця ціна є ринковою", - цитують міністра "Українські новини".

У свою чергу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив СБУ виявити зацікавлених у зриві контракту на поставку африканського вугілля. "Я прошу СБУ невідкладно розібратися в ситуації, хто стоїть за питанням перерозподілу вугільного ринку, оскільки це питання національної безпеки держави", - заявив він.

Нагадаємо, минулої п'ятниці на засіданні РНБО 4 листопада президент Петро Порошенко доручив перевірити ціни на африканське вугілля. Після цього Продана викликали на допит в Генпрокуратуру. У зв'язку зі скандалом англійська компанія Steel Mont Trading, яка постачала вугілля з ПАР, відмовилася підписувати нові угоди.

Африканське вугілля йшло на державні електростанції. Приватні енергокомпанії купують антрацит у Росії.

Україна почала імпорт антрациту для електростанцій у зв'язку з тим, що його не вистачає після початку бойових дій на сході. Африканське вугілля з ПАР, за даними Міенерго, найбільше підходило за співвідношенням "ціна-якість".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram