ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала купувати вугілля в Росії

Російське паливо на шість доларів дешевше від африканського

Україна почала купувати вугілля в Росії
Фото: Макс Левин

Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" закупить до кінця 2014 року 509 тис. тонн російського вугілля по 80 дол. за тонну для потреб трьох своїх теплоелектростанцій.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Як зазначають у "Центренерго", виконуючи розпорядження уряду щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, компанія уклала договори до кінця 2014 року на постачання енергетичного вугілля марки "А" і "П" в обсязі 1,079 млн тонн.

"З яких 509 тис. тонн - це вугілля російського походження, 250 тис. тонн з Південно-Африканської Республіки та 320 тисяч тонн - українського походження", - йдеться в повідомленні держкомпанії.

"Вартість українського вугілля, згідно з чинними договорами, становить 850 грн за тонну без ПДВ і витрат на транспортування, російське вугілля коштує 80 доларів за тонну, ціна південноафриканського вугілля становить 86 доларів", - наголошується в повідомленні.

При цьому вказується, що з урахуванням витрат на навантаження-розвантаження судна, транспортування та інші витрати вартість вугілля з ПАР становить 110-112 доларів.

"Основними умовами при укладенні договорів на постачання вугілля є ціна з урахуванням параметрів якості та енергетичної цінності вугільної продукції, а також умови постачання і розрахунків", - підкреслюють у компанії.

Раніше компанія-постачальник вугілля з ПАР заявила, що не готова постачати в Україну третю партію вугілля по $86 за тонну через репутаційні ризики. Це сталося після того, як договором між нею та Україною зацікавилися слідчі Генпрокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram