ГоловнаЕкономікаДержава

Путін пояснив, у чому небезпека для Росії в українській Угоді про асоціацію з ЄС

Угода нібито не враховує інтереси безпеки Росії.

Путін пояснив, у чому небезпека для Росії в українській Угоді про асоціацію з ЄС
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Угода про асоціацію України і Євросоюзу не враховує інтересів безпеки Росії. Таку думку голова держави висловив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Німецький журналіст Губерт Зайпель назвав угоду нешкідливою і запитав, чому Путін виступив проти документа.

"Насправді у сфері економіки відбувається майже те саме, що відбувається в галузі безпеки. Ми говоримо одне, а робимо інше. Ми говоримо про необхідність створення єдиного простору, а насправді проводимо нові розділові лінії", - відповів Путін.

Російський президент заявив, що його країні невигідні нульові мита для України, а також те, що в Росії та ЄС чинні різні технічні стандарти та фітосанітарні норми.

"Україна вже є членом зони вільної торгівлі в рамках СНД, і між Росією та Україною нульові митні тарифи. Що це означає? Це означає, всі європейські товари безпосередньо через українську територію йтимуть на митну територію Російської Федерації, - сказав Путін. - Є багато інших речей, які, можливо, не так зрозумілі людям, які не посвячені в цю проблематику, але вони існують. Які? Це технічне регулювання, воно в нас не збігається з Євросоюзом, у нас інші норми. Це норми технічного контролю, це фітосанітарні норми, це визначення принципу походження товару".

"Скажімо, велика збірка автомобілів на території України, а за договором про асоціацію вважають, що товар, вироблений на території самої України, в рамках зони вільної торгівлі між Росією і Україною йде на наш ринок. Ваші компанії, які вклали мільярди євро в підприємства на території Росії, вони-то прийшли на наш ринок на інших умовах, на умовах глибокої локалізації продукції. Як же ми можемо все це допустити?" - сказав Путін.

Путін заявив також, що Росія виступає за поступове вирішення "реальних проблем, які можуть виникнути між нами та Україною".

Нагадаємо, Україна і ЄС ратифікували Угоду про асоціацію 16 вересня 2014 року. Через кілька днів Росія ввела мита на українські продукти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram