ГоловнаЕкономікаДержава

Заправки зобов'язали показувати водіям паспорти якості нафтопродуктів

АЗС також мусять мати еталонні мірники

Заправки зобов'язали показувати водіям паспорти якості нафтопродуктів
Фото: EPA/UPG

Уряд посилив контроль за якістю і безпекою нафтопродуктів, що реалізуються через мережу АЗС.

На засіданні 19 листопада прийнято постанову, яка вносить зміни до Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, повідомляє прес-служба уряду.

Нововведення покликані вирішити такі питання:

  • підвищення якості та безпеки нафтопродуктів, що реалізуються через мережу АЗС. Наприклад, забороняється продаж нафтопродуктів, які не відповідають вимогам нормативних документів щодо їх якості та безпеки;
  • реалізація прав споживачів на належну якість нафтопродуктів, на отримання необхідної та достовірної інформації щодо показників їх якості, безпеки для життя, здоров'я та майна споживачів, умов безпечного використання нафтопродуктів. Вносяться зміни, згідно з якими суб'єкт господарювання, який здійснює продаж нафтопродуктів, зобов'язаний своєчасно надати споживачеві необхідну, доступну та достовірну інформацію про нафтопродукти, а також на вимогу споживача - копію документа про якість (паспорт якості) та копія декларації про відповідність;
  • встановлення обов'язку щодо наявності на АЗС еталонних мірників для перевірки на точність роботи паливо-, мастило - і газороздавальних колонок, забезпечить захист прав споживачів на відпуск нафтопродуктів в повній мірі, обсязі і відповідній якості. Також передбачається, що засоби вимірювальної техніки, зокрема резервуари, застосовувані на АЗС, підлягають перевірці або державній метрологічній атестації відповідно до вимог нормативно-правових актів та нормативних документів з метрології.

Раніше київський Інститут споживчих експертиз провів дослідження популярного "дев'яносто п'ятого" бензину на заправках і прийшов до висновку, що понад 20% проб пального виявилися не кондиційними, тобто такими, що не вкладаються у жодні нормативи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram