ГоловнаЕкономікаДержава

Хто дає гроші Україні

У травні-листопаді цього року до нас з-закордону надійшло близько 9,4 млрд дол. США, з них 4,6 млрд дол. США - від Міжнародного валютного фонду (МВФ) та 4,8 млрд доларів США – від інших міжнародних організацій, а також окремих країн. Саме завдяки цим коштам, Україні, не дивлячись на вкрай несприятливі обставини, вдалося у цьому році вчасно та у повному обсязі розрахуватися за усіма своїми зобов’язаннями і уникнути дефолту, якого багато хто боявся.

Фото: EPA/UPG

У 2014 році залучати міжнародні кредити Україні було легко. Після Революції гідності, кредитори, зважаючи на геополітичні обставини, самі пропонували нам гроші і перші транші перераховували, так би мовити, "авансом". До того ж, потреба у зовнішньому фінансуванні розглядалася як тимчасова – усі сподівалися на швидке припинення бойових дій і негайне проведення дієвих реформ.

Усе почалося з того, що навесні цього року МВФ затвердив для нас чергову програму "Стенд-бай". В цілому, програма "стенд-бай" призначена для країн, у яких не виходить самостійно платити по рахункам. МВФ запозичає таким країнам кошти на вигідних умовах, а також дає поради, як поставити їх економіку на ноги. Якщо перетворення у країнах не відбуваються, програма скасовується.

Цього разу Україна отримала доступ до 10976 млн СПЗ протягом двох років (екв. 17,1 млрд доларів США, спеціальні права запозичення - платіжний засіб МВФ, курс якого залежить від курсів валют Японії, США, Британії та ЄС). Від початку планувалися дев’ять траншів, чотири з яких мали надійти у 2014 році (мал.). Натомість, станом на кінець листопада, Україна отримала тільки два загальним обсягом 2 973 млн СПЗ (4,6 млрд доларів США): перший обсягом 2058 млн СПЗ (3,2 млрд доларів США) у травні та другий обсягом 915 млн СПЗ (1,4 млрд доларів США) у вересні.

Затримка третього та четвертого траншів сталася, зокрема, через повільність перетворень у країні, а також через вибори. Щоб не дуже відхилятися від встановленого графіка, МВФ погодився об’єднати ці два транші в один. Він може надійти в Україну або наприкінці цього року, або, що більш ймовірно, вже на початку наступного. Для того, щоб представники МВФ, які зараз перебувають в Україні, залишилися задоволеними уряд, перш за все, має збалансувати бюджет-2014.

Важливо, що затвердження програми "Стенд-бай" аж ніяк не означає, що Україна гарантовано отримає усі 17,1 млрд доларів США. Кожен транш ми маємо заробляти, досягаючи певних цілей. Наприклад, за програмою "Стенд-бай", затвердженою у 2010 р., Україна отримала тільки перші два транші, а за програмою, затвердженою у 2008 році, - тільки перші три транші. Продовженню програм тоді, серед іншого, стала на заваді відмова України підняти ціни на газ для населення та скоротити соціальні видатки.

Відновлення співпраці з МВФ навесні цього року також допомогло Україні повернути довіру інших кредиторів. Так, після затвердження програми "Стенд-бай", надати чималі кредити Україні зголосилися Європейський Союз (ЄС), Світовий банк (СБ), США, Канада, та Японія. У травні-листопаді Україна вже отримала щонайменше 4,8 млрд доларів США від них і до кінця року може отримати ще 1,0 млрд доларів США. Усі кредитори тісно співпрацюють з МВФ, а тому затримка траншів від МВФ вплинула й на решту програм.

* 310 млн дол. США від ЄС – безповоротна допомога

ЄС у березні заявив про готовність надати Україні щонайменше 11,0 млрд євро протягом наступних кількох років у різних формах: макрофінансова допомога, кредити від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), безповоротна допомога тощо.

Зокрема, планувалося, що кінця 2014 р., Україна отримає 1,6 млрд євро в рамках двох програм макрофінансової допомоги (схожі на програму МВФ "Стенд-бай"). Станом на кінець листопада, Україна отримала 860 млн євро: 100 млн євро в травні, 500 млн євро - в червні та 260 млн євро - в листопаді. Ще 500 млн євро можуть надійти до кінця 2014 р. Останній транш розміром 250 млн євро запланований вже на І кв. 2015 р.

З тих 11,0 млрд євро, які пообіцяв ЄС, 8,0 млрд євро – кредити від ЄІБ (3,0 млрд євро) та ЄБРР (5,0 млрд євро). На відміну від МВФ та ЄС, ці дві європейські інституції надають тільки цільові кредити під конкретні проекти. Кілька проектів, наприклад, по модернізації газотранспортної системи, будівництву доріг, які з’єднують Україну з ЄС, та інших, знаходяться на початкових стадіях.

На додаток, ЄС пообіцяв Україні 355 млн євро безповоротної допомоги. Безповоротна допомога, на відміну від кредитів, зараховується до доходів бюджету. В серпні надійшло 250 млн євро, які, до речі, і дозволили уряду показати ріст доходів бюджету за цей місяць на 10,1% у порівнянні із серпнем 2013 р. Ще 105 млн євро надійде, коли ЄС побачить прогрес у реформуванні органів влади та судів.

Група СБ навесні анонсувала біля 3,0 млрд доларів США додаткової підтримки для України, також у різних формах. Станом на кінець листопада надійшло біля 2,2 млрд дол. США від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародної асоціації розвитку (МАІ), які входять до складу групи СБ. Ще 500 млн дол. США Україна може отримати до кінця 2014 р.

Джим Ен Кім, голова Свтового Банку
Фото: EPA/UPG
Джим Ен Кім, голова Свтового Банку

Конкретніше, від МБРР та МАІ було отримано 750 млн доларів США на реформу державного управління (травень), 332 млн доларів США на підвищення енергоефективності (травень), 300 млн доларів на модернізацію ЖКГ (травень), 300 млн доларів США на удосконалення системи соціального захисту населення (липень) та 500 млн доларів США для підтримки банків (серпень).

Окрім міжнародних організації, Україну підтримали також і окремі країни. У травні Мінфін здійснив випуск облігацій на зовнішніх ринках на суму 1 млрд доларів США під гарантії Сполучених Штатів. У жовтні надійшло 200 млн канадських доларів (180 млн доларів США) від Канади. У серпні 10 млрд японських ієн (100 млн доларів США) запозичила Японія.

Проте, за півроку стало зрозуміло, що війна на Сході – це надовго, а новий уряд (хоча і є, безсумнівно, набагато кращим за попередній) свої обіцянки виконує досить таки повільно. Як результат, економічна ситуація, а отже і здатність країни генерувати власні фінансові ресурси, залишаються маловтішними. На додаток, девальвація гривні постійно збільшує державний борг та видатки на його обслуговування.

Тобто, хоча у 2014 р. дефолт і обійшов Україну стороною, загроза нікуди не зникла, вона просто відклалася. У серпні МВФ підрахував, що, аби утриматися на плаву у 2015 році, Україні може знадобиться до 19 млрд доларів США на додаток до вже обіцяних ресурсів (це за найгіршого розвитку подій). Відшукати таку суму, якщо потреба у ній дійсно виникне, буде вкрай непросто: інтерес до Україні поступово згасатиме, а вимоги зростатимуть.

Передбачити, як розгортатимуться події в Україні та світі у 2015 р., важко. Єдине, що можна сказати з впевненістю: чим сильніше зволікатиме український уряд з реформами, тим більшою опиниться потреба у зовнішньому фінансуванні у наступні кілька років. Отже, найкращі ліки від так званої "боргової голки" - це реформи: реформа системи соціального захисту населення, реформа газотранспортної системи, реформа валютного регулювання, антикорупційна реформа та багато інших.

Примітка: Міжнародні організації та окремі країни фінансово підтримують не тільки державний сектор, а і громадянське суспільство та приватні компанії, що лишилося поза темою цього матеріалу.

Юлія ШибалкінаЮлія Шибалкіна, економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram