ГоловнаЕкономікаДержава

Росія перестала продавати Україні вугілля для ТЕС, - джерело (оновлено)

Газову кризу в Україні може замінити вугільна

Росія перестала продавати Україні вугілля для ТЕС, - джерело (оновлено)
Фото: Макс Левин

Росія з 21 листопада перестала продавати Україні вугілля енергетичних марок. Коли відновляться постачання, невідомо.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело на ринку. У Міненерговугілля України та холдингу ДТЕК, який є найбільшим імпортером вугілля з Росії, ситуацію поки що не прокоментували.

Цю інформацію підтвердили виданню "ЛІГАБізнесІнформ". "Відвантаження припинено з п'ятниці-суботи, до кінця листопада постачань точно не буде. Як буде в грудні - поки що невідомо", - заявив керівник однієї з енергокомпаній України.

Через бойові дії на Донбасі, де переважно видобували необхідні для ТЕС типи вугілля, в Україні виник дефіцит палива. У Міненерговугілля оцінюють потребу в імпорті у 1-1,2 млн тонн вугілля цих марок на місяць, з яких державному "Центренерго" необхідно близько 330-350 тис. тонн.

Тому Україна налагодила імпорт вугілля з Росії і ПАР. Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко 14 листопада стверджував, що 2014 року енергохолдинг має намір імпортувати з РФ близько 2,6 млн тонн вугілля. На середину листопада ДТЕК уже імпортував з РФ 1,3 млн тонн енергетичного вугілля.

За даними Forbes, в Україні на вугіллі повністю або частково працюють усі 14 теплових електростанцій. Із них сім - на вугіллі антрацитної групи "А" і "П". Це переважно ТЕС на сході і в центрі країни: Трипільська, Придніпровська, Криворізька, Запорізька, Зміївська, Луганська і Старобешівська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram