ГоловнаЕкономікаДержава

Іноземці готові фінансувати проекти енергозбереження в Україні, - аналітик

Щоб програми енергозбереження реально запрацювали, треба розвивати організації співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)

Іноземці готові фінансувати проекти енергозбереження в Україні, - аналітик
Дмитрий Науменко
Фото: article.wn.com

Досвід країн Центральної та Східної Європи свідчить, що необхідно підвищити енергоефективність і окремих сімей, і країни загалом. Міжнародні фінансові інститути готові фінансувати програми енергозбереження, але за умови прозорого втілення цих програм українським урядом. Про це LB.ua заявив Дмитро Науменко, старший аналітик інформаційної кампанії "Сильніші разом!".

"Понад те, тільки-но уряд припинить субсидіювати споживання газу домогосподарствами, він отримає ресурс для фінансування таких програм (за оцінками МВФ, субсидії становили 7,5% від ВВП у 2012 році), який витрачає сьогодні на підтримку занижених цін на газ", - пояснив Науменко.

При цьому, додав він, слід розвивати організації співвласників багатоквартирних будинків, щоб програми енергозбереження запрацювали по-справжньому. ОСББ могли б представляти інтереси власників багатоквартирних будинків, брати кредити і займатися менеджментом конкретних проектів енергозбереження.

Приклади субсидування кредитів у деяких європейських країнах (натисніть на зображення або на посилання, щоб отримати його у кращій якості):

Проект "Сильніші разом!" здійснюється за підтримки посольства Великобританії в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram