ГоловнаЕкономікаДержава

Росія назвала Крим умовою для продажу електроенергії Україні

На українських ТЕС закінчується антрацит

Росія назвала Крим умовою для продажу електроенергії Україні
Фото: EPA/UPG

Росія продаватиме електроенергію Україні, тільки якщо Україна обіцяє забезпечувати нею Крим.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, пише УНІАН.

"Однією з умов імпорту електроенергії з Росії є забезпечення Криму", - сказав Демчишин, додавши, що для України це вигідний варіант. Він додав, що кримські сепаратисти платять за світло акуратно і за вигідним Україні тарифом.

Імпорт електроенергії з Росії необхідний через його дефіцит в Україні. Бойові дії на Донбасі скоротили постачання вугілля на ТЕС, чимало з них уже на межі зупинки.

"Сумарні запаси [вугілля на ТЕС] становлять близько 1,4 млн тонн, з яких понад 1 млн тонн - це вугілля газової групи і антрацитів - близько 250 тис. тонн", - цитують Демчишина "Українські новини". Найбільш напружена ситуація на Придніпровській, Зміївській та Криворізької ТЕС. Зараз вони працюють у мінімальному режимі навантаження, одним енергоблоком.

Демчишин також розповів, що на кордоні з Росією залишаються заблокованими 500 вагонів російського вугілля, вже оплаченого українською стороною.

Нагадаємо, що в Україні на вугіллі повністю або частково працюють усі 14 теплових електростанцій. Із них сім - на вугіллі антрацитної групи "А" і "Т". Це переважно ТЕС на сході й у центрі країни: Трипільська, Придніпровська, Криворізька, Запорізька, Зміївська, Луганська і Старобешівська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram