ГоловнаЕкономікаДержава

У справі про закупівлю вугілля в ПАР затримано директора "Укрінтеренерго"

Африканське вугілля оголосили непридатним для використання на українських ТЕЦ

У справі про закупівлю вугілля в ПАР затримано директора "Укрінтеренерго"
Владимир Зиневич

Директора держпідприємства "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича затримали 4 грудня у справі про вугілля з Південно-Африканської Республіки.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Повідомляють, що Зіневич, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно та за попередньою змовою з групою осіб, достовірно знаючи про мінімальні якісні показники вугілля, у серпні 2014 року свідомо уклав контракт із компанією Steel Mont Trading Ltd (Великобританія) про придбання 1 млн метричних тонн вугілля з Південно-Африканської Республіки, яке за окремими якісними показниками було непридатним для використання на українських теплоелектростанціях.

"Унаслідок неодноразового підписання додаткових специфікацій до зазначеного контракту та змін до нього фактична вартість придбаного вугілля зросла з початкових 86 доларів США за метричну тонну до 134 доларів", - йдеться в повідомленні.

Після надходження першої партії закупленого вугілля і встановлення його непридатності для спалювання в печах вітчизняних ТЕС службові особи державного підприємства не вжили своєчасних заходів, щоб розірвати контракт і застосувати штрафні санкції, внаслідок чого допущено придбання свідомо неякісного вугілля на загальну суму майже 30 млн доларів.

Зараз доправлене з ПАР вугілля спалюють виключно в суміші з російським вугіллям у печах Зміївської та Трипільської ТЕС.

Досудове слідство кваліфікувало дії директора "Укрінтеренерго" як розтрату коштів державного підприємства в особливо великому розмірі за ч.5 ст.191 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Як уже повідомляли, слідчі Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України 6 листопада 2014 року розпочали кримінальне провадження за фактом заволодіння посадовими особами ПАТ "Центренерго", ДП "Укрінтеренерго" та низкою інших суб'єктів господарської діяльності державними коштами в особливо великих розмірах. Одним з епізодів злочинної діяльності, який перевіряють слідчі, є укладення в серпні цього року зовнішньоекономічного контракту на придбання вугілля сумнівної якості в Південно-Африканській Республіці.

Зіневич очолює "Укрінтеренерго" з квітня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram