ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" пообіцяв звести до нуля транзит через Україну і без "Південного потоку"

Міллер розповів, як Євросоюз зробив подарунок Туреччині

"Газпром" пообіцяв звести до нуля транзит через Україну і без "Південного потоку"
Фото: EPA/UPG

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що транзитне значення України буде зведено до нуля і без "Південного потоку". Про це він заявив сьогодні в інтерв'ю "России 1", пише агентство РБК. За його словами, це буде зроблено за допомогою "Північного потоку" і нового газопроводу до Туреччини.

"Фактично роль України як транзитної держави зводиться до нуля. Постачання в Європу здійснюватимуть альтернативними маршрутами", - сказав Міллер. При цьому він заявив, що обсяги, які Україні необхідні для внутрішнього споживання, "Газпром" забезпечить.

Голова "Газпрому" також різко пройшовся по Євросоюзу, фактично через позицію якого Росія відмовилася від "Південного потоку". "Якщо покупець не хоче, щоб йому товар доправляли додому, ну, тоді, мабуть, треба вдягнутися й іти в магазини, а взимку одягнутися ще тепліше. Можна взяти із собою пакет, звичайно, можна і третій енергетичний: найголовніше, щоб він не виявився порожнім", - сказав він.

Міллер додав, що проект "Південний потік" точно закрито. На його думку, Євросоюз своїм рішенням блокувати "Південний потік" подарував Туреччині "газовий вентиль", яким вона може скористатися в діалозі з Європою.

Нагадаємо, 1 грудня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не буде продовжувати будівництво "Південного потоку". Він назвав позицію ЄС щодо "Південного потоку" неконструктивною і повідомив про плани перенацілити потоки енергоресурсів із РФ на інші регіони та на проекти зрідженого газу.

Газопровід "Південний потік" планували прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хаба в Баумгартені. Українські чиновники багаторазово заявляли, що це політичний проект, мета якого - припинити транзиту газу через Україну.

Вартість "Південного потоку" оцінювали у 23,5 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram