ГоловнаЕкономікаДержава

Україна скоротить вугільні дотації на 10 млрд гривень

Дві третини українських шахт залишилися на окупованій бойовиками території

Україна скоротить вугільні дотації на 10 млрд гривень
Фото: kmu.gov.ua

Наступного року Україна скоротить дотації на утримання вугільних шахт на 10 млрд гривень.

Про це в інтерв'ю "Капиталу" розповів міністр енергетики та вуглепрому Володимир Демчишин.

"Із вугільною промисловістю, у принципі, всі вже розуміють, що доведеться багато шахт закрити. На деяких із них собівартість видобутку вугілля удвічі перевищує його ринкову ціну. При цьому масштабне дотування вугільної промисловості працює на підвищення дефіциту бюджету. Цього року на ці цілі витрачено астрономічну суму - 14 млрд гривень. 2015 року обсяг дотацій істотно скоротиться з об'єктивних причин: дві третини державних шахт опинилися на не контрольованій українською владою території. Відповідно, масштаби дотування скоротяться на 70%", - сказав він.

Міністр наголосив, що паралельно опрацьовують питання, чи є сенс продавати шахти. "Хочемо зрозуміти, що можемо отримати від приватизації шахт і чи варто в цьому сенсі на щось розраховувати. Адже борги в шахт величезні - вони не розрахувалися за спожиту електроенергію, багато хто також накопичив борги із зарплат. Утім, незважаючи на це, сподіваюся, ми зможемо якусь частину шахт продати", - додав він.

Нагадаємо, що в коаліційній угоді закріплено зобов'язання протягом 2015-2016 років приватизувати всі вугледобувні підприємства, а ті шахти, які не вдалося продати, - до 2020 року ліквідувати або консервувати. До цього часу державна підтримка шахт повинна скоротитися до мінімального обсягу (тільки для цілей водовідливу та захисту навколишнього середовища).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram