ГоловнаЕкономікаДержава

Юнкер підтвердив потребу України в $15 млрд

Єврокомісія закликала країни ЄС скинутися грошима

Юнкер підтвердив потребу України в $15 млрд
Фото: wikipedia.org

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Україні потрібні ще $15 млрд, щоб пережити економічну кризу.

"Україні знадобиться додаткова допомога. МВФ завершив оцінку нестачі фінансування України. Україні знадобиться додатково $15 мільярдів до того, що вже заплановано", - сказав він, виступаючи в Європарламенті у Страсбурзі, передає Рейтер.

Команда МВФ приїжджала до Києва минулого тижня, щоб провести переговори щодо чинної програми допомоги обсягом $17 мільярдів. ЗМІ повідомляли, що МВФ виявив нестачу $15 мільярдів, але цю цифру сьогодні вперше було підтверджено представником ЄС.

Юнкер очікує, що Україна попросить ще два мільярди євро ($2,5 мільярда), і заявляє, що урядам країн ЄС доведеться внести свою частку, оскільки Єврокомісія не має достатньо грошей у бюджеті.

"ЄС може допомогти тільки в рамках свого бюджету... Є лише невелика можливість для маневру для додаткового фінансування у наступному році. І якщо ми повністю використовуємо наш ресурс на Україну, ми не матимемо нічого, щоб задовольняти інші потреби, які можуть з'явитися в наступні два роки", - сказав Юнкер.

"Членам ЄС доведеться взяти участь... і забезпечити нам додаткові можливості в бюджеті", - додав голова Єврокомісії.

Юнкер сказав, що ЄС виплатив Україні 760 мільйонів євро у вигляді довгострокових кредитів за останні два місяці, крім 600 мільйонів євро, виданих улітку.

Згідно з чинною програмою допомоги, ще 250 мільйонів євро може бути надано на початку 2015 року, якщо буде виконано поставлені умови, додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram