ГоловнаЕкономікаДержава

Під нові санкції США можуть потрапити "Газпром" і "Рособоронэкспорт"

Обмежувальні заходи можуть запровадити на розсуд президента Обами

Під нові санкції США можуть потрапити "Газпром" і "Рособоронэкспорт"
Фото: www.tatar-inform.ru

Фонд боротьби з корупцією, заснований російським опозиціонером Олексієм Навальним, пояснив суть нових санкцій, які США планують ввести щодо Російської Федерації.

Зокрема, санкції планують ввести щодо військової та сировинної галузі, а також фінансового сектору, повідомляє сайт Навального.

Так, санкції можуть ввести проти компанії "Рособоронэкспорт", а також російських виробників, продавців або перевізників озброєнь, які постачають зброю на територію Сирії, України, Грузії, Молдови або інших країн без згоди визнаних урядів цих країн.

Санкції можуть поширити на компанії, які інвестують у розробку російських нафтових родовищ на шельфах, в Арктиці і глибоководний видобуток нафти.

Крім того, президент Барак Обама на свій розсуд може заборонити держзакупівлі в особи, що потрапила під санкції, постачання товарів або послуг особі, що потрапила під санкції, операції з нерухомістю, яка знаходиться в юрисдикції США, і належить особі, що потрапила під санкції, банківські операції в американських фінансових установах, покупку акцій або боргових інструментів особи, що потрапила під санкції.

Якщо під санкції потрапляє фізична особа, то її буде видворено з території США, а візу анульовано.

Також, якщо президент США встановить, що "Газпром" суттєво знижує постачання газу країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові, то проти російського газового монополіста протягом 45 днів можутьзапровадити санкції.

Ще президент США може ввести санкції щодо іноземних фінансових установ, які будуть здійснювати значні операції з особами, що потрапили під санкції на підставі цього закону, а також операції за дорученням цих осіб.

Зазначені санкції також можуть ввести щодо будь-яких фінансових установ, які через 180 днів після публікації цього закону будуть здійснювати значні операції з російськими юридичними та фізичними особами зі "Списку громадян особливих категорій та осіб, які підлягають блокуванню", внесених туди через кризу в Україні.

Усі ці заходи не є обов'язковими до виконання з моменту набрання законом чинності. Але закон дає президентові США право в будь-який момент застосовувати такі заходи, повідомляє видання.

Нагадаємо, законопроект №2828 "Акт на підтримку свободи України-2014", затверджений Конгресом США 11 грудня, передбачає фінансову допомогу Україні в розмірі 510 млн дол., з них 160 млн дол. - військова допомога. Документ також передбачає введення санкцій проти російського енергетичного сектору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram