ГоловнаЕкономікаДержава

Міненерго: віялові відключення триватимуть до кінця зими

Через дефіцит вугілля в Україні зупинено 19 енергоблоків

Міненерго: віялові відключення триватимуть до кінця зими
Фото: 7dniv.info

Міненерговугілля прогнозує, що віялові відключення електроенергії триватимуть до кінця зими.

"Ми не пройдемо цю зиму, якщо введемо штатну ситуацію у країні. Не буде цієї зими штатної ситуації", - заявив сьогодні новий заступник міністра Олександр Светелік, пише РБК-Україна.

За його словами, щодня Україні не вистачає 3 млн кВт через дефіцит вугілля на теплоелектростанціях. За даними "Укренерго", з цієї причини не працюють 19 енергоблоків: 5 на Криворізькій ТЕС, 2 - на Придніпровській, 7 - на Зміївській, 3 - на Трипільській, 2 - на Вуглегірської.

На вугільних складах у зоні АТО при цьому є 3 мільйони тонн видобутого вугілля, але привезти їх наразі не можна, підкреслив Светелік. "На кордоні з Росією та Україною вагони стоять. Їх не пропускають. А із зони ми вивезти не можемо через розбиті дороги. Ані доріг, ані постачальників, ані системи оплати", - сказав заступник міністра.

Якщо енергокомпанії не застосовуватимуть віялові відключення, спрацює система автоматичного захисту. Тоді відключення будуть глобальними, а не вибірковими. Взимку у мінусовій температурі блекаут може призвести до колапсу в містах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram